Αίγυπτος: Τριετής φυλάκιση και πρόστιμο σε χορεύτρια οριεντάλ, για «ακολασία»

Αίγυπτος: Τριετής φυλάκιση και πρόστιμο σε χορεύτρια οριεντάλ, για «ακολασία» Facebook Twitter
0

Μια διάσημη χορεύτρια οριεντάλ της Αιγύπτου, η Σάμα ελ-Μάσρι, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και της επιβλήθηκε πρόστιμο 16.500 ευρώ για υποκίνηση ακολασίας και ανηθικότητας, με αναρτήσεις στα social media.

Η ελ-Μάσρι είχε συλληφθεί τον Απρίλιο, στο πλαίσιο έρευνας για βίντεο και φωτογραφίας στα social, media- μεταξύ των οποίων και το TikTok- επειδή επρόκειτο για υλικό με «σεξουαλικά υπονοούμενα», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η 42χρονη χορεύτρια αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως το υλικό που δημοσιεύθηκε εκλάπη από το κινητό της και αναρτήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της. Όμως, δικαστήριο του Καΐρου έκρινε το Σάββατο ότι η ελ-Μάσρι παραβίασε τις οικογενειακές αρχές και αξίες της Αιγύπτου, όπως και ότι δημιούργησε, διαχειριζόταν και χρησιμοποιούσε ιστοσελίδες και social media με στόχο την «ανηθικότητα».

«Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στην ελευθερία και την ακολασία», υποστήριξε ο Τζον Ταλαάτ, βουλευτής που είχε ζητήσει να κινηθεί η δικαιοσύνη εναντίον της συγκεκριμένης χορεύτριας αλλά και άλλων γυναικών χρηστών του TikTok.

Η ελ-Μάσρι και άλλες influencer χρησιμοποιούν τα social media για να καταστρέψουν τις οικογενειακές αξίες και παραδόσεις, κάτι που απαγορεύει ο νόμος και το σύνταγμα, υποστήριξε ο Ταλαάτ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

Η χορεύτρια δήλωσε ότι θα κάνει έφεση, αλλά δεν είναι η πρώτη που κατηγορείται στην Αίγυπτο για υποκίνηση ακολασίας. Μεταξύ άλλων, το ίδιο είχε γίνει και με την ηθοποιό Ράνια Γιούσεφ, εξαιτίας του φορέματος που είχε επιλέξει να φορέσει στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Καΐρου το 2018.

Την ίδια χρονιά, η Αίγυπτος υιοθέτησε νομοθεσία που δίνει στην κυβέρνηση πλήρη δικαιοδοσία να λογοκρίνει το ίντερνετ και να παρακολουθεί τις επικοινωνίες. Ο νόμος αυτός προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμο έως 16.500 ευρώ.


Τους προηγούμενους μήνες γυναίκες που χρησιμοποιούν το TikTok και influencers του Instagram και του YouTube έχουν συλληφθεί στη χώρα με κατηγορίες ανάλογες σαν αυτή που αντιμετωπίζει η ελ-Μάσρι και αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη με τη χορεύτρια, σύμφωνα με τον Ταλαάτ.


Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM