Αφγανιστάν: Πρώτη δημόσια εκτέλεση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία

Αφγανιστάν: Πρώτη δημόσια εκτέλεση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια εκτέλεση μετά την επιστροφή τους στην εξουσία του Αφγανιστάν πέρυσι.

Εκπρόσωπός τους είπε ότι ένας άνδρας, ο Ταμίρ, εκτελέστηκε σε ένα κατάμεστο αθλητικό στάδιο στη νοτιοδυτική επαρχία Farah, αφού ομολόγησε ότι είχε μαχαιρώσει έναν αλλον άνδρα ονόματι Μουσταφά πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια καταδικάστηκε από τρία δικαστήρια των Ταλιμπάν και η ποινή του εγκρίθηκε από τον  Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Πριν από την εκτέλεση, εκδόθηκε μια ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποιήθηκε η «εκδήλωση» της εκτέλεσης που «καλούσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας».

Η μητέρα του δολοφονηθέντος είπε στο BBC ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν την είχαν παρακαλέσει να συγχωρήσει τον άνδρα, αλλά εκείνη επέμενε στην εκτέλεσή του.

«Οι Ταλιμπάν ήρθαν και με παρακάλεσαν να συγχωρήσω αυτόν τον άπιστο. Επέμειναν να συγχωρήσω αυτόν τον άνθρωπο για χάρη του Θεού, αλλά τους είπα ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να εκτελεστεί και να ταφεί όπως έγινε με τον γιο μου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα για άλλους ανθρώπους. Αν δεν τον εκτελέσετε, θα διαπράξει άλλα εγκλήματα στο μέλλον» είπε μεταξύ άλλων.

Στον απαγχονισμό παραβρέθηκαν δεκάδες ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, εξέδωσε το διάταγμα τον περασμένο μήνα, διατάσσοντας τους δικαστές να επιβάλουν ποινές, όπως δημόσιες εκτελέσεις, δημόσιους ακρωτηριασμούς και λιθοβολισμούς.

Ωστόσο, τα ακριβή εγκλήματα και οι αντίστοιχες τιμωρίες δεν έχουν καθοριστεί επίσημα από τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ωστόσο έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν μια πιο ήπια εκδοχή του σκληρού νόμου της Σαρία, που χαρακτήριζε την προηγούμενη θητεία τους στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.

Ωστόσο, η εκτέλεση, για την οποία οι Ταλιμπάν είπαν ότι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, σηματοδοτεί την επιστροφή τους στην εξτρεμιστική ερμηνεία του νόμου της Σαρία.

Αν και πρόσφατα οι Ταλιμπάν έχουν προβεί σε αρκετά δημόσια μαστιγώματα- μεταξύ αυτών και 12 ατόμων σε ένα κατάμεστο γήπεδο ποδοσφαίρου στην επαρχία Λογκάρ τον περασμένο μήνα - αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν παραδέχονται δημοσίως ότι προχώρησαν σε εκτέλεση.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους από το 1996-2001, οι Ταλιμπάν επικρίθηκαν διεθνώς για την τακτική εκτέλεση τιμωριών δημοσίως, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων στο εθνικό στάδιο της Καμπούλ.

Προς το παρόν, καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνησή στο Αφγανιστάν και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει παρακρατήσει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια, από την ημέρα που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης παγώσει δισεκατομμύρια δολάρια που κατέχει η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν σε λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ