Αφγανιστάν: Το πιο πολύνεκρο ραμαζάνι από το 2001 με 200 νεκρούς και 700 τραυματίες

Αφγανιστάν: Το πιο πολύνεκρο ραμαζάνι από το 2001 με 200 νεκρούς και 700 τραυματίες Facebook Twitter
0

To Αφγανιστάν βίωσε τον φονικότερο μήνα του ραμαζανιού από την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στην χώρα το 2001, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων την παραμονή της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ με τουλάχιστον 200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, και 700 τραυματίες.

 

Τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που ξεκίνησε την 27η Μαΐου, σηματοδότησε η επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στην καρδιά της Καμπούλ την 31η Μαΐου. Αυτή η επίθεση, που στοχοθέτησε τη διπλωματική συνοικία, την χειρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας τα τελευταία 16 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, όλοι τους Αφγανοί πολίτες, και να τραυματιστούν 400.

 

Το χτύπημα, την ευθύνη για το οποίο δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, οδήγησε στους δρόμους εκατοντάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία των αρχών στον τομέα της ασφάλειας. Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.

 

Την 2α Ιουνίου 3 βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των θυμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 7 άνθρωποι.

 

Το μακελειό της 31ης Μαΐου και τα γεγονότα που ακολούθησαν αύξησαν τους φόβους για μια νέα αιματηρή επίθεση.

 

Τα επεισόδια βίας ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα της νηστείας, με την έκρηξη που συγκλόνισε το Κοστ (ανατολικά) ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος από τους Ταλιμπάν και στόχο μια τοπική πολιτοφυλακή, την οποία χρηματοδοτεί η CIA: δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκα, 6 τραυματίστηκαν.

 

Οι Ταλιμπάν, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που βρίσκεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα, επιτέθηκαν επίσης σε ένα σιιτικό τέμενος στη Καμπούλ, έναν χώρο προσευχής στο Χεράτ (ανατολικά) και σε πολλές θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας στις επαρχίες Παρουάν και Πακτιά. Είκοσι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

 

«Πρόκειται για τον φονικότερο μήνα για τους ευσεβείς Αφγανούς και όλους εκείνους που τηρούσαν τη νηστεία» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πολιτικός αναλυτής, ο στρατηγός Αμπντούλ Ουαχίντ Τακάτ.

 

«Σκοτώνουν όπου μπορούν, στα τεμένη, στους δρόμους… διότι πιστεύουν ότι όσους περισσότερους σκοτώσουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβράβευση» συμπλήρωσε.

 

Λίγο πριν το τέλος του ραμαζανιού, παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη την Πέμπτη με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ανθρώπων στο Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο τμήμα: η επίθεση μπροστά από υποκατάστημα της τράπεζας New Kabul Bank στοχοθέτησε πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που περίμεναν για να πάρουν τους μισθούς τους.

 

«Οι Ταλιμπάν, το Ντάες, η Αλ Κάιντα, όλοι τους ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο προκειμένου το 2017 να κηρυχθεί η φονικότερη χρονιά, ως προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ που εξετάζουν την ενίσχυση των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν» υπογράμμισε ο στρατηγός Τακάτ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM
Η βία εις βάρος των διεμφυλικών έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Διεθνή / Η βία εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Eυρήματα από νέα έρευνα της FRA αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της βίας κατά διεμφυλικών στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, με βασική αιτία την παραπληροφόρηση και την πολιτική ρητορική μίσους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Διεθνή / Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, κύκλοι της αμερικανικής δεξιάς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προσπάθησαν να συνδέσουν το έγκλημα με την τρανς κοινότητα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ