Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αναμένεται να ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αναμένεται να ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση Facebook Twitter
Getty Images
0

Οι Ταλιμπάν αναμένεται να ανακοινώσουν νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν τις επόμενες ώρες, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη της ηγεσίας στη χώρα.

Πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργικό συμβούλιο ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά τις πρωινές προσευχές την Παρασκευή, ενώ όπως δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Ahmadullah Muttaqi στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Tolo ανέφερε ότι αναμένεται σχετική ανακοίνωση.

Την ανώτατη εξουσία στη χώρα εκτιμάται ότι θα την έχει ο Αφγανός θρησκευτικός ηγέτης και τρίτος ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, Haibatullah Akhundzada, με τον πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται κάτω από την ηγεσία του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.


Οι ισλαμιστές μαχητές κυβέρνησαν το Αφγανιστάν μέσω ενός μη εκλεγμένου συμβουλίου, εφαρμόζοντας βάναυσα τη σαρία, από το 1996 έως το 2001, όταν εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αλλά πλέον έχουν δεσμευθεί για μια πιο ήπια κυριαρχία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις τους, λέγοντας ότι η επίσημη αναγνώριση της νέας κυβέρνησης - και κάθε οικονομική βοήθεια που θα ακολουθήσει - θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των Ταλιμπάν στην εξουσία.

«Δεν πρόκειται να αποτελέσει εγγύηση μόνο ο λόγος τους», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland.

Η ΕΕ έχει πει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αναγνωριστεί μέχρι να δημιουργηθεί ένα σχήμα χωρίς αποκλεισμούς, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Haibatullah, θρησκευτικός ηγέτης από το Kandahar του οποίου ο γιος ήταν βομβιστής αυτοκτονίας, αναμένεται να παίξει έναν θεοκρατικό ρόλο παρόμοιο με αυτόν του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

Ο Mullah Abdul Ghani Barada, συνιδρυτής και αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος που φυλακίστηκε στο Πακιστάν, είναι πιθανό να διοριστεί επικεφαλής της κυβέρνησης.

Άλλοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν που αναμένεται να κατέχουν ανώτερες θέσεις, είναι ο Sirajuddin Haqqani, ένας άλλος αναπληρωτής ηγέτης και ο Mohammad Yaqoob, ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Mullah Muhammad Omar, ο οποίος πέθανε το 2013.

Ένας ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Sher Mohammad Abbas Stanikzai, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά «μπορεί να μην υπάρχει» για αυτές θέση στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας μια σπάνια διαμαρτυρία την Πέμπτη από 50 γυναίκες για το δικαίωμα στην εργασία αλλά και την έλλειψη της συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση.

Η Basira Taheri, μία από τις διοργανώτριες της διαμαρτυρίας στη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, δήλωσε στο AFP ότι ήθελε οι Ταλιμπάν να συμπεριλάβουν γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

«Θέλουμε οι Ταλιμπάν να κάνουν διαβουλεύσεις μαζί μας. Δεν βλέπουμε γυναίκες στις συγκεντρώσεις και τις συναντήσεις τους» πρόσθεσε.

Η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων εν μέσω σοβαρής ξηρασίας, αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας και ανατροπών ενός 20ετούς πολέμου, που ανάγκασε χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα αποθέματα τροφίμων που διανέμονται από τον ΟΗΕ είναι πιθανό να εξαντληθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του οργανισμού για το Αφγανιστάν, με τις ελλείψεις τροφίμων και άλλων αναγκών να έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Οι πολύωρες ουρές έξω από τις τράπεζες και οι αυξανόμενες τιμές στα παζάρια της Καμπούλ υπογραμμίζουν τις καθημερινές ανησυχίες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της πρωτεύουσας.

Το Αφγανιστάν χρειάζεται απεγνωσμένα χρήματα, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις από τον νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας που ορίστηκε από τους Ταλιμπάν, (οι Ταλιμπάν) είναι απίθανο να μη μπορέσουν να έχουν άμεση πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατέχει κυρίως στο εξωτερικό η αφγανική κεντρική τράπεζα.

Σε ένδειξη για το πού μπορεί να στραφεί τώρα το Αφγανιστάν για διεθνή βοήθεια, ο Zabiullah Mujahid, επίσημος εκπρόσωπος του νέου καθεστώτος, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα la Repubblica ότι η Κίνα ήταν «ο κύριος εταίρος μας και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και εξαιρετική ευκαιρία για εμάς καθώς η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επενδύσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα μας».

Ο Mujahid είπε ότι οι Ταλιμπάν «νοιάζονται πολύ για το project «μία ζώνη, ένας δρόμος». Διαθέτουμε πλούσια ορυχεία χαλκού, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, θα εκσυγχρονιστούν. Τέλος, η Κίνα αντιπροσωπεύει το εισιτήριό μας για τις αγορές σε όλο τον κόσμο» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη σχέση των Ταλιμπάν με τη Ρωσία, είπε ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα ήταν «κυρίως πολιτικές και οικονομικές. Η Ρωσία συνεχίζει να μεσολαβεί για εμάς και μαζί με μας για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια διεθνή ειρήνη».

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση από τη χώρα για τυχόν ξένους ή Αφγανούς που θα παραμείνουν στην περιοχή, μετά τη μαζική αεροπορική εκκένωση, που ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το αεροδρόμιο της Καμπούλ παρέμεινε κλειστό και σήμερα.

Οι εγχώριες πτήσεις από το αεροδρόμιο, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, θα ξαναρχίσουν την Παρασκευή, ανέφερε το Al Jazeera.

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αλλάζει τόσο το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι ή bisexual, αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
NEWSROOM