Αεροπορικές εταιρείες: Καμία αποζημίωση αν «ταραχοποιός» επιβάτης προκαλέσει καθυστέρηση

Αεροπορικές εταιρείες: Καμία αποζημίωση αν «ταραχοποιός» επιβάτης προκαλέσει καθυστέρηση Facebook Twitter
Αεροπορικές εταιρείες: Καμία αποζημίωση, σε περίπτωση καθυστέρησης πτήσης από υπαιτιότητα παράφρονα επιβάτη (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Η αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση, αν καθυστερήσει μια πτήση της εξαιτίας ενός παράφρονα, αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ.

Μια αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να αποζημιώσει έναν επιβάτη που καθυστέρησε η πτήση του εξαιτίας της «συμπεριφοράς που προκαλεί αναστάτωση» ενός άλλου επιβάτη της, αποφάνθηκε το δικαστήριο θέτοντας τις προϋποθέσεις ωστόσο και για τις υποχρεώσεις της εταιρείας σε ανάλογη περίπτωση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αεροπορική εταιρεία οφείλει «να εξασφαλίσει την μεταφορά με άλλες πτήσεις (...) το ταχύτερο δυνατό» του επιβάτη που καθυστέρησε.

Στην δικαιοσύνη της ΕΕ προσέφυγε πορτογαλικό δικαστήριο έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2017 σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας TAP που αναχωρούσε από Λισαβόνα με προορισμό την Φορταλέζα στη Βραζιλία.

Το αεροπλάνο αναγκάστηκε λίγο μετά την αποχώρησή του να κάνει μια παράκαμψη προς την Λας Πάλμας (Ισπανία) για να αποβιβάσει «έναν ταραξία επιβάτη, ο οποίος δάγκωσε έναν άλλον επιβάτη και επιτέθηκε σε πολλούς επιβάτες, όπως και στο πλήρωμα του θαλάμου επιβατών, το οποίο προσπάθησε να τον ηρεμήσει», ανέφερε σήμερα το δικαστήριο που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Η παράκαμψη αυτή προκάλεσε καθυστέρηση σε άλλη πτήση που θα έκανε το ίδιο αεροπλάνο όταν θα αναχωρούσε από την Φορταλέζα και ένας επιβάτης προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση.

Για το Δικαστήριο της ΕΕ η συμπεριφορά του παράφρονα επιβάτη «μπορεί να αποτελεί 'έκτακτη περίσταση' που μπορεί να απαλλάσσει τον αερομεταφορέα από την υποχρέωσή του να καταβάλει αποζημίωση».

«Μια συμπεριφορά αυτού του είδους βρίσκεται κατ'αρχήν πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου» του αερομεταφορέα, υπογράμμισε το δικαστήριο.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ