91 ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής - Τι θα συμβεί αν εκραγούν

91 ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής - Τι θα συμβεί αν εκραγούν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Vincent van Zeijst
0

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στη Γη, δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του τεράστιου στρώματος πάγου που καλύπτει τη δυτική Ανταρκτική.

Όπως αναφέρει η Guardian, το έργο των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αποκάλυψε τη ύπαρξη των 91 ηφαιστείων - με το ψηλότερο να φτάνει στο ύψος το όρος των Ελβετικών Άλπεων, Άιγκερ, που αγγίζει σχεδόν τα 4.000 μέτρα.


Γεωλόγοι αναφέρουν ότι αυτή η τεράστια ηφαιστειογενής περιοχή πιθανόν θα κάνει να φαίνεται μικροσκοπική η ηφαιστειακή κορυφογραμμή της ανατολικής Αφρικής, που σήμερα χαρακτηρίζεται ως η περιοχή εκείνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων στον κόσμο.


Οι επιστήμονες προειδοποιούν όμως πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα σε τέτοιο μέγεθος μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες.


«Αν ένα από αυτά τα ηφαίστεια εκρήγνυτο, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τα στρώματα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής», δήλωσε ο Robert Bingham, ειδικός στους παγετώνες και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Οτιδήποτε προκαλεί το λιώσιμο του πάγου -κάτι που θα μπορούσε σίγουρα να προκαλέσει μία έκρηξη- πιθανότατα θα επιτάχυνε τη ροή του πάγου στη θάλασσα», προσθέτει.


«Το μεγάλο ερώτημα είναι: Πόσο ενεργά είναι αυτά τα ηφαίστεια; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσδιορίσουμε το συντομότερο δυνατόν», επισημαίνει.

91 ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής - Τι θα συμβεί αν εκραγούν Facebook Twitter


Η μελέτη των ερευνητών περιελάμβανε ανάλυση των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί ραντάρ που διεισδύουν στον πάγο, τα οποία είχαν μεταφερθεί είτε με αεροπλάνα, είτε με χερσαία οχήματα, για να μελετηθεί την περιοχή. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αρχεία από δορυφόρους και τις βάσεις δεδομένων καθώς και με γεωλογικές πληροφορίες από άλλες έρευνες. «Ουσιαστικά, ψάχναμε για ενδείξεις ηφαιστειακών κώνων που έβγαιναν προς τα πάνω στον πάγο», εξήγησε ο Bingham.

Αφότου η ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα, ανέφερε την ανακάλυψη 91 προηγουμένως άγνωστων ηφαιστείων, τα οποία προστίθενται στα 47 άλλα που είχαν ήδη ανακαλυφθεί τον προηγούμενο αιώνα από την εξερεύνηση της περιοχής.


Τα νέα ηφαίστεια κυμαίνονται σε ύψος από 100 έως 3.850 μέτρα. Όλα καλύπτονται από πάγο, που μερικές φορές αποτελείται από στρώματα πάχους άνω των 4 χλμ.


«Ήμασταν κατάπληκτοι. Δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των ηφαιστείων που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική. Υποψιαζόμαστε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα στοn βυθό της θάλασσας, κάτω από την παγονησίδα Ρος. Οπότε, νομίζω πως είναι πολύ πιθανό αυτή η περιοχή να αποδειχτεί εκείνη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα ηφαιστείων στο κόσμο, ακόμη μεγαλύτερη και από την ανατολική Αφρική, όπου είναι συγκεντρωμένα το Νιραγκόνγκο, το Κιλιμάντζαρο, το Λονγκονοτ και όλα τα άλλα ενεργά ηφαίστεια», είπε ο Bingham.


Όπως επισημαίνει η Guardian, αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η δραστηριότητα αυτών των ηφαιστείων μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο πλανήτη. Εάν ένα από αυτά εκραγεί, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω ορισμένα από τα στρώματα πάγου της περιοχής, τα οποία έχουν ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η εκροή του λιωμένου πάγου στον Νότιο Ωκεανό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας. «Απλώς δεν γνωρίζουμε πόσο ενεργά υπήρξαν τα ηφαίστεια αυτά στο παρελθόν», τονίζει ο Bingham.


Ωστόσο, επισήμανε μια ανησυχητική τάση: «Τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά φαινόμενα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι σε περιοχές που μόλις πρόσφατα έχασαν τον παγετώνα που τις κάλυπτε -μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν την Ισλανδία και την Αλάσκα». «Η θεωρία υποδηλώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή, χωρίς το στρώμα πάγου πάνω από αυτές, υπάρχει απελευθέρωση της πίεσης στα ηφαίστεια των περιοχών, και έτσι γίνονται πιο ενεργά», προσθέτει.


Και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στη δυτική Ανταρκτική, υπογραμμίζει η Guardian, όπου η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, έχει αρχίσει να επηρεάζει τα στρώματα πάγου. Αν μειωθούν σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει την πίεση στα ηφαίστεια που βρίσκονται κάτω από τον πάγο, και να οδηγήσει σε εκρήξεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τα στρώματα πάγου, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας. «Είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά», καταλήγει ο Bingham. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM