No.1

Βίαιες αναταραχές στο νησί των Χριστουγέννων σε κέντρο κράτησης προσφύγων όπου πέθανε ένας άνθρωπος

Βίαιες αναταραχές στο νησί των Χριστουγέννων σε κέντρο κράτησης προσφύγων όπου πέθανε ένας άνθρωπος Facebook Twitter
0

Πολιτικοί της αυστραλιανής αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το ύψος των ζημιών που έχουν προκαλέσει τα συνεχιζόμενα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών έπειτα από τον θάνατο ενός αιτούντος άσυλο.


Κρατούμενοι γκρέμισαν φράκτες στις εγκαταστάσεις του κέντρου αυτού, που βρίσκεται στο απομακρυσμένο Νησί των Χριστουγέννων, το οποίο ανήκει στην Αυστραλία, και άναψαν φωτιές υποχρεώνοντας τους φρουρούς ασφαλείας να εγκαταλείψουν τον χώρο κι επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση κρατούμενων σε ευάλωτους συγκρατούμενούς τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου.


Το κέντρο κράτησης διαχωρίζει τους αιτούντες πολιτικό άσυλο –πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή και την Ασία– από τους ξένους που πρόκειται να απελαθούν καθώς κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα. Ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες Κυριακή περίπου στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από τον θάνατο ενός κρατούμενου, ο οποίος είχε δραπετεύσει το Σάββατο.


Το πτώμα του Ιρανού κουρδικής καταγωγής αιτούντος άσυλο, το οποίο αναγνώρισαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων, εντοπίστηκε την Κυριακή από διασώστες στους πρόποδες ενός λόφου μακριά από το κέντρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης.


"Αν κάποιοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε περιουσία της Κοινοπολιτείας, θα διεξαχθούν έρευνες εις βάρος τους και θα διωχθούν σε σχέση με αυτά τα επεισόδια", δήλωσε ο Ντάτον στο κοινοβούλιο.


Αλλά η γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Πρασίνων, Σάρα Χάνσον-Γιάνγκ, η οποία δήλωσε ότι το κέντρο "καταρρέει", απαίτησε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει την έκταση των επεισοδίων και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή της σε αυτή. "Μίλησα με ανθρώπους που είναι κλειδωμένοι μέσα στο κέντρο και περιγράφουν εκτεταμένες ταραχές και φωτιές στους χώρους του", αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η περίπτωση των αιτούντων άσυλο είναι ένα καυτό πολιτικό ζήτημα στην Αυστραλία. Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να τους αποτρέψουν να προσεγγίσουν την ενδοχώρα, στέλνοντας όσους συλλαμβάνονται να φθάνουν με επικίνδυνες βάρκες, σε κέντρα κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων και πιο πρόσφατα στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο Ναουρού στον Νότιο Ειρηνικό.


Πολλοί κρατούμενοι στο Νησί των Χριστουγέννων προέρχονται από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία και αναμένουν να εκδικαστεί η έφεσή τους έχοντας καταδικαστεί για αδικήματα. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν ζήσει επί δεκαετίες στην Αυστραλία.

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM