Βίαιες αναταραχές στο νησί των Χριστουγέννων σε κέντρο κράτησης προσφύγων όπου πέθανε ένας άνθρωπος

Βίαιες αναταραχές στο νησί των Χριστουγέννων σε κέντρο κράτησης προσφύγων όπου πέθανε ένας άνθρωπος Facebook Twitter
0

Πολιτικοί της αυστραλιανής αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το ύψος των ζημιών που έχουν προκαλέσει τα συνεχιζόμενα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών έπειτα από τον θάνατο ενός αιτούντος άσυλο.


Κρατούμενοι γκρέμισαν φράκτες στις εγκαταστάσεις του κέντρου αυτού, που βρίσκεται στο απομακρυσμένο Νησί των Χριστουγέννων, το οποίο ανήκει στην Αυστραλία, και άναψαν φωτιές υποχρεώνοντας τους φρουρούς ασφαλείας να εγκαταλείψουν τον χώρο κι επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση κρατούμενων σε ευάλωτους συγκρατούμενούς τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου.


Το κέντρο κράτησης διαχωρίζει τους αιτούντες πολιτικό άσυλο –πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή και την Ασία– από τους ξένους που πρόκειται να απελαθούν καθώς κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα. Ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες Κυριακή περίπου στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από τον θάνατο ενός κρατούμενου, ο οποίος είχε δραπετεύσει το Σάββατο.


Το πτώμα του Ιρανού κουρδικής καταγωγής αιτούντος άσυλο, το οποίο αναγνώρισαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων, εντοπίστηκε την Κυριακή από διασώστες στους πρόποδες ενός λόφου μακριά από το κέντρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης.


"Αν κάποιοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε περιουσία της Κοινοπολιτείας, θα διεξαχθούν έρευνες εις βάρος τους και θα διωχθούν σε σχέση με αυτά τα επεισόδια", δήλωσε ο Ντάτον στο κοινοβούλιο.


Αλλά η γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Πρασίνων, Σάρα Χάνσον-Γιάνγκ, η οποία δήλωσε ότι το κέντρο "καταρρέει", απαίτησε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει την έκταση των επεισοδίων και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή της σε αυτή. "Μίλησα με ανθρώπους που είναι κλειδωμένοι μέσα στο κέντρο και περιγράφουν εκτεταμένες ταραχές και φωτιές στους χώρους του", αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η περίπτωση των αιτούντων άσυλο είναι ένα καυτό πολιτικό ζήτημα στην Αυστραλία. Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να τους αποτρέψουν να προσεγγίσουν την ενδοχώρα, στέλνοντας όσους συλλαμβάνονται να φθάνουν με επικίνδυνες βάρκες, σε κέντρα κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων και πιο πρόσφατα στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο Ναουρού στον Νότιο Ειρηνικό.


Πολλοί κρατούμενοι στο Νησί των Χριστουγέννων προέρχονται από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία και αναμένουν να εκδικαστεί η έφεσή τους έχοντας καταδικαστεί για αδικήματα. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν ζήσει επί δεκαετίες στην Αυστραλία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ