No.1

5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ συμμετείχαν στις πορείες κατά του Τραμπ

5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ συμμετείχαν στις πορείες κατά του Τραμπ Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων αμερικανικών πόλεων για να ηγηθούν ενός άνευ προηγουμένου κινήματος διεθνών διαμαρτυριών κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντάς τον μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.


Ακτιβίστριες, εξοργισμένες από τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Τραμπ η οποία ήταν ιδιαίτερα μισογυνική, τέθηκαν επικεφαλής των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο κατά του νέου προέδρου τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνών.


Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι συνολικά 5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ συμμετείχαν στις πορείες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.


Οι διαδηλώσεις αυτές τόνισαν τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, στις ΗΠΑ και εκτός, για τις δηλώσεις του Τραμπ εις βάρος πολλών ομάδων, όπως οι Μεξικανοί μετανάστες, οι μουσουλμάνοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος.


Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χρειαζόμαστε έναν πραγματικό ηγέτη, όχι έναν ανατριχιαστικό τύπο που ανεβάζει tweets», πολλοί διαδηλωτές φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά γάτας, τα επονομαζόμενα «pussy hats».


Αν και μεγάλο μέρος των διαδηλωτών ήταν γυναίκες, πολλές συνοδεύονταν από τους συζύγους τους, τους συντρόφους τους και τα παιδιά τους.

Στην κεντρική συγκέντρωση της Πορείας των Γυναικών στην Ουάσινγκτον πήραν μέρος πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσους είχαν παραστεί την προηγούμενη στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ.


Αν και δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαδηλωτών σίγουρα ξεπερνούσε τις 200.000 που προέβλεπαν οι διοργανωτές.
Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν στις Πορείες των Γυναικών στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ντένβερ και τη Βοστώνη, καταδεικνύοντας τη μαζική δυσαρέσκεια εις βάρος του Τραμπ ήδη από την πρώτη ημέρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.


Στην Ουάσινγκτον πολλοί αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής συμμετείχαν στην πορεία και πήραν τον λόγο για να μιλήσουν. Μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, οι ηθοποιοί Σκάρλετ Γιόχανσον και Αμέρικα Φεράρα, η τραγουδίστρια Αλίσια Κις, αλλά και η Μαντόνα που πραγματοποίησε μια εμφάνιση- έκπληξη στη διάρκεια της οποίας τραγούδησε δύο τραγούδια, ένα εκ των οποίων ήταν το "Express yourself".


Περίπου 750.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λος Άνζτελες, 400.000 στη Νέα Υόρκη, 125.000 στο Σικάγο και 200.000 στη Βοστώνη και το Ντένβερ. Μικρότερης κλίμακα συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Σιάτλ, το Όρεγκον, το Γουισκόνσιν και αλλού.


Περισσότερες από 600 πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε όλο τον κόσμο.


Στο Λονδίνο 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, χιλιάδες στο Σίδενϊ, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Γενεύη, το Μόντρεαλ, το Μεξικό και το Τελ Αβίβ, ενώ μερικές εκατοντάδες σε πόλεις όπως το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και την Πράγα.


«Ελπίδα, όχι φόβος (...) Σας ευχαριστώ που υψώσατε το ανάστημά σας, που εκφραστήκατε και κάνατε πορείες για τις αξίες μας @womensmarch. Είναι σημαντικό όσο ποτέ. Πιστεύω πραγματικά ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι», έγραψε στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον, η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.


Σύμφωνα με τον Νιλ Λέβισκ, εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικής του Νιου Χάμσαϊρ, ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει φανεί ποτέ να ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που του αντιτίθενται». Όμως οι κοινοβουλευτικοί, τους οποίους ο Τραμπ χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους τους ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητη στη μαζική κινητοποίηση κατά του νέου προέδρου, πρόσθεσε.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM