Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον James Chatters ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα κομμάτι του παζλ που λείπει εδώ και πολλά χρόνια: σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, βρέθηκε ο πιο πλήρης σκελετός της Εποχής των Παγετώνων. Ο σκελετός, ο oποίος ανακαλύφθηκε σε μια υποβρύχια σπηλιά στο Μεξικό ίσως βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου σχετικά με τους πρώτους κάτοικους της Αμερικανικής Ηπείρου και με τη σύνδεσή τους με τους πρώτους Ινδιάνους.

 

 

 

Το National Geographic αναφέρει ότι οι δύτες ερευνούσαν τις υποβρύχιες σπηλιές στην χερσόνησο Yucatan, στα βόρεια της πόλης Tulum, όταν ανακάλυψαν τον πιο παλιό σκελετό που βρέθηκε ποτέ στην Αμερική. Ο σκελετός ονομάστηκε "Naia". Πρόκειται για ένα κορίτσι σε εφηβικής ηλικίας, το οποίο σκοτώθηκε πέφτοντας από 30 μέτρα ύψος, μέσα σε ένα περίπλοκο δίκτυο σπηλαίων που στο τέλος του Πλειστόκαινου ήταν πάνω από τη στάθμη του νερού. Οι δύτες που βρήκαν τη Naia ονόμασαν τη συγκεκριμένη σπηλιά Hoyo Negro («μαύρη τρύπα» στα Ισπανικά).

 

 

 

Ο σκελετός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί επιτρέπει στους επιστήμονες να συνδέσουν έναν αρχαίο σκελετό της Αμερικής με το DNA των σύγχρονων Ινδιάνων για πρώτη φορά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πρώτοι Αμερικανοί είναι πράγματι στενοί συγγενείς των σύγχρονων Ινδιάνων και αυτό δίνει στοιχεία για το ποιοι είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια σχετικά με την καταγωγή των Ινδιάνων είναι ότι οι αρχαίοι σκελετοί που έχουν βρεθεί στην Αμερική δείχνουν ανθρώπους που έχουν πιο στενά πρόσωπα και πιο μεγάλα κρανία: για την ακρίβεια, μοιάζουν περισσότερο με τα κρανία αρχαίων σκελετών που έχουν βρεθεί στην Αφρική και στην Αυστραλία παρά με τη μορφολογία των σύγχρονων Ινδιάνων. Αυτό είχε οδηγήσει ορισμένους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής υπήρξαν μετανάστες. Όμως ο σκελετός που ανακαλύφθηκε τώρα δείχνει ότι οι διαφορές στα χαρακτηριστικά μεταξύ των Paleoamericans και των σύγχρονων Ινδιάνων μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξελικτικών αλλαγών κατά τη διάρκεια 9.000 ετών.

 

 

 

Αν και τα αποτελέσματα της εξέτασης της Naia δείχνουν ότι η σύνδεσή της με τους σημερινούς Ινδιάνους είναι βέβαιη, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη πιο αρχαίοι κάτοικοι της Αμερικής. Η Naia μπορεί να ήταν αποτέλεσμα διασταύρωσης δύο διαφορετικών πληθυσμών που συνυπήρχαν για ένα διάστημα, κι έτσι οι διαφορές μεταξύ των Paleoamericans και των σύγχρονων Ινδιάνων μπορεί μην εξηγείται αποκλειστικά μέσω της εξέλιξης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr