4 Παλαιστίνιοι νεκροί και 160 τραυματίες από πυρά Ισραηλινών - Συγκρούσεις σε Γάζα και Δ. Όχθη

4 Παλαιστίνιοι νεκροί και 160 τραυματίες από πυρά Ισραηλινών - Συγκρούσεις σε Γάζα και Δ. Όχθη Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED SABER
0

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους ενώ τραυμάτισαν άλλους 160, με πραγματικά πυρά, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ μπήκαν στη δεύτερη εβδομάδα τους.

Τα περισσότερα από τα θύματα αναφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και εκτόξευαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, από την άλλη πλευρά του συνοριακού φράχτη. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές δύο διαδηλωτές, ο ένας εκ των οποίων ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, σκοτώθηκαν. Οι τραυματίες φτάνουν τους 150.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν άλλοι δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 10. Το ένα από τα θύματα ήταν ένας άνδρας που, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, μαχαίρωσε προηγουμένως έναν αστυνομικό. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Παλαιστίνιος κρατούσε μαχαίρι και ήταν ζωσμένος με κάτι που έμοιαζε με ζώνη με εκρηκτικά. Ένας Παλαιστίνιος γιατρός που βοήθησε στην απομάκρυνσή του από την περιοχή δήλωσε στη συνέχεια ότι τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σήμερα περίπου 3.500 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κοντά στον μεθοριακό φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γιάσερ Σόκαρ, 32 ετών, ήταν το πρώτο σημερινό θύμα και ο πέμπτος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στη λωρίδα της Γάζας, είτε από Ισραηλινούς που πυροβολούν από την άλλη πλευρά του συνοριακού φράχτη, είτε από αεροπορικές επιδρομές, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του αμερικανού προέδρου στις 6 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε στη συνέχεια τον θάνατο και δεύτερου Παλαιστινίου σήμερα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα, του 29χρονου Ιμπραχίμ Αμπού Τουράγια. Μια εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον θάνατο του ανάπηρου Παλαιστίνιου. Ο Τουράγια μετείχε συχνά σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, δήλωνε ότι είχε χάσει και τα δύο πόδια του σε μια αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, το 2008.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ακόμη ένας θάνατος. Ο Μπάσελ Ισμαήλ, 24 ετών, σκοτώθηκε στην Ανάτα, μια κοινότητα μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

4 Παλαιστίνιοι νεκροί και 160 τραυματίες από πυρά Ισραηλινών - Συγκρούσεις σε Γάζα και Δ. Όχθη Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 2.500 Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος σε ταραχές στη Δυτική Όχθη, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον στρατιωτών και της συνοριακής αστυνομίας. Οι δυνάμεις της τάξης ανέλαβαν να διαλύσουν τις ταραχές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη λωρίδα της Γάζας, όπου διαδήλωσαν 3.500 Παλαιστίνιοι. «Στη διάρκεια των βίαιων ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον των κύριων υποκινητών», ανέφερε ο στρατός.

Εξάλλου, σχεδόν κάθε βράδυ Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ χωρίς να προκαλούν απώλειες. Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αντίποινα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ενόπλων της Χαμάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM