Προκλητική συνάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στα κατεχόμενα της Κύπρου

Προκλητική συνάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στα κατεχόμενα της Κύπρου Facebook Twitter
0

 

Σε μια προκλητική κίνηση άνευ προηγουμένου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μετέβη στα κατεχόμενα της Κύπρου το απόγευμα του Σαββάτου για να συναντήσει τον υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην αποκαλούμενη “πρεσβεία της Τουρκίας”.

 

Η κίνηση αυτή είναι αντίθετη στο ίδιο το ψήφισμα του ΟΗΕ του 1984, σύμφωνα με το οποίο, ο Οργανισμός, “επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου», που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα”. Καλεί επίσης όλα τα κράτη “να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό καθώς σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Ντάουνερ με την κίνησή του αυτή, «ουσιαστικά ακυρώνει τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και ιδιαίτερα το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας» ενώ «παρέχει υποστήριξη στην προσπάθεια της Άγκυρας για αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

 

"΄Ερογλου-Νταβούτογλου τορπίλισαν τις συνομιλίες”

 

H επίσκεψη αυτή έγινε αμέσως μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι οι δηλώσεις Έρογλου - Νταβούτογλου τορπίλισαν την όποια δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό.

 

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών που μετά την Αθήνα επισκέφτηκε τα κατεχόμενα, κάλεσε τον Αναστασιάδη να μην κάνει “μανούβρες τακτικής” και είπε ότι θέλει να στείλει τρία μηνύματα.

Πρώτον, προς τους Τουρκοκυπρίους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα προσφέρει κάθε υποστήριξη για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο, προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι «τώρα είναι η σωστή στιγμή για να υπάρξει πολιτική βούληση».

Υπέδειξε ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και θα έρθουν σε συναίνεση για το κοινό ανακοινωθέν. 

Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην κάνουν μανούβρες τακτικής, όπως είπε, για να αναστέλλουν τη διαδικασία, αλλά να έρθουν σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, που θα θέσουν τη βάση για συνολική λύση.

Το τρίτο μήνυμα ήταν προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για να συμβάλουν εποικοδομητικά για λύση.


Υπέδειξε ότι διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτή και μίλησε για ένα σύστημα που θα βασίζεται στην καλή βούληση των «δύο κρατών» και για διζωνική, δικοινοτική λύση.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM