Η BMW έδωσε λεφτά στο κόμμα της Μέρκελ σε "περίεργη" στιγμή

Η BMW έδωσε λεφτά στο κόμμα της Μέρκελ σε "περίεργη" στιγμή Facebook Twitter
0

Μια δωρεά ύψους 690.000 ευρώ που έκανε την περασμένη εβδομάδα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνκελα Μέρκελ, βάζει στο στόχαστρο της έντονης κριτικής την καγκελάριο.

Η δωρεά αυτή έγινε μετεκλογικά, για να μην θεωρηθεί ενίσχυση στον εκλογικό αγώνα της Μέρκελ σύμφωνα με τους μεγαλομετόχους της εταιρίας, μόλις όμως λίγες μόνο ημέρες πριν το Βερολίνο μπλοκάρει και αναβάλει απόφαση της Ε.Ε. για μείωση του ορίου των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Η απόφαση αυτή μετατέθηκε μετά το σκληρό αγώνα των Γερμανών, για μετά το 2020, και η μετάθεση χαρακτηρίστηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ ως «νίκη του λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών».

Αν και οι δωρεές ιδιωτών προς τα κόμματα δεν απαγορεύονται ερωτήματα γεννά ωστόσο η χρονική συγκυρία της δωρεάς. “Συνήθης πρακτική ή οσμή σκανδάλου;” γράφει η Deutsche Welle.

Η γερμανική Αριστερά κάνει λόγο για εξαγορά από την BMW, αντί 690 χιλιάδων ευρώ της γερμανικής πολιτικής για το κλίμα, ενώ όλη η αντιπολίτευση εμφανίζεται εξοργισμένη από την αποκάλυψη. "Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της", δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την "πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής" εδώ και καιρό. "Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά", πρόσθεσε ο Ερνστ.

 CDU: Η BMW αναγνώρισε τον αγώνα της καγκελαρίου μέσα στην κρίση

Οι Χριστιανοδημοκράτες αντιθέτως τραυλίζουν διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι η BMW είναι για χρόνια χορηγός τους και πως τα χρήματα αυτά ήταν μια υλική αναγνώριση της οικογένειας Quandt (μεγαλομέτοχοι της εταιρίας)  για τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο η Μέρκελ οδηγεί τη Γερμανία μέσα στην κρίση του ευρώ.

«Όλο αυτό το αναξιοπρεπές θέαμα για μια χούφτα ευρώ;», διερωτάται το Spiegel που κάνει λόγο για την απειλή να χαθεί η αξιοπιστία της Γερμανίας σε μια εποχή που ενεργεί ως σκληρός δάσκαλος στα χτυπημένα από την κρίση κράτη του νότου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM