Η BMW έδωσε λεφτά στο κόμμα της Μέρκελ σε "περίεργη" στιγμή

Η BMW έδωσε λεφτά στο κόμμα της Μέρκελ σε "περίεργη" στιγμή Facebook Twitter
0

Μια δωρεά ύψους 690.000 ευρώ που έκανε την περασμένη εβδομάδα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνκελα Μέρκελ, βάζει στο στόχαστρο της έντονης κριτικής την καγκελάριο.

Η δωρεά αυτή έγινε μετεκλογικά, για να μην θεωρηθεί ενίσχυση στον εκλογικό αγώνα της Μέρκελ σύμφωνα με τους μεγαλομετόχους της εταιρίας, μόλις όμως λίγες μόνο ημέρες πριν το Βερολίνο μπλοκάρει και αναβάλει απόφαση της Ε.Ε. για μείωση του ορίου των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Η απόφαση αυτή μετατέθηκε μετά το σκληρό αγώνα των Γερμανών, για μετά το 2020, και η μετάθεση χαρακτηρίστηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ ως «νίκη του λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών».

Αν και οι δωρεές ιδιωτών προς τα κόμματα δεν απαγορεύονται ερωτήματα γεννά ωστόσο η χρονική συγκυρία της δωρεάς. “Συνήθης πρακτική ή οσμή σκανδάλου;” γράφει η Deutsche Welle.

Η γερμανική Αριστερά κάνει λόγο για εξαγορά από την BMW, αντί 690 χιλιάδων ευρώ της γερμανικής πολιτικής για το κλίμα, ενώ όλη η αντιπολίτευση εμφανίζεται εξοργισμένη από την αποκάλυψη. "Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της", δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την "πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής" εδώ και καιρό. "Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά", πρόσθεσε ο Ερνστ.

 CDU: Η BMW αναγνώρισε τον αγώνα της καγκελαρίου μέσα στην κρίση

Οι Χριστιανοδημοκράτες αντιθέτως τραυλίζουν διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι η BMW είναι για χρόνια χορηγός τους και πως τα χρήματα αυτά ήταν μια υλική αναγνώριση της οικογένειας Quandt (μεγαλομέτοχοι της εταιρίας)  για τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο η Μέρκελ οδηγεί τη Γερμανία μέσα στην κρίση του ευρώ.

«Όλο αυτό το αναξιοπρεπές θέαμα για μια χούφτα ευρώ;», διερωτάται το Spiegel που κάνει λόγο για την απειλή να χαθεί η αξιοπιστία της Γερμανίας σε μια εποχή που ενεργεί ως σκληρός δάσκαλος στα χτυπημένα από την κρίση κράτη του νότου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM
«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM