Ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία

Ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Γερουσία των ΗΠΑ αθώωσε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο Τραμπ, που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη μετά την αποχώρησή του, Αν καταδικαζόταν, η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει στη συνέχεια για το αν πρέπει να του απαγορευθεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Στο σύνολο, 57 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ (10 λιγότερες ψήφοι από τις 67 που απαιτούνταν για την καταδίκη), ενώ 43 καταψήφισαν. Ετσι, με ψήφους 57-43 η Γερουσία απαλλάσσει τον Τραμπ. 

Η καταδίκη του θεωρούταν απίθανη, καθώς τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί σε σύνολο 100 γερουσιαστών θα έπρεπε να συνταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς προκειμένου να κρίνουν ένοχο τον πρώην πρόεδρο. Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Μακόνελ εξήγησε ότι θεωρεί ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο. «Δεδομένων αυτών των συμπερασμάτων, θα ψηφίσω υπέρ της απαλλαγής του», πρόσθεσε.


Όταν το άρθρο για την παραπομπή έφθασε στη Γερουσία, μόνο έξι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μαζί με τους Δημοκρατικούς για να διεξαχθεί η δίκη, απορρίπτοντας ένα επιχείρημα που προέβαλαν άλλοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές σύμφωνα με το οποίο το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στο Κογκρέσο να παραπέμψει έναν πρόεδρο η θητεία του οποίου έχει ήδη λήξει.

Τραμπ: Κυνήγι μαγισσών 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα πως η δίκη στη Γερουσία ήταν άλλη μια φάση του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας».

Με πληροφορίες από FT/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM