Ευρωκοινοβούλιο: Καταδίκη της Πολωνίας για την απαγόρευση των αμβλώσεων - «Θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες»

Ευρωκοινοβούλιο: Καταδίκη της Πολωνίας για την απαγόρευση των αμβλώσεων - «Θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες» Facebook Twitter
EPA
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, με την οποία απαγορεύτηκαν σχεδόν πλήρως οι αμβλώσεις, επισημαίνοντας ότι «διακυβεύεται η υγεία και η ζωή των γυναικών» και παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 455 υπέρ, 145 κατά και 71 αποχές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για τη χώρα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύτηκαν όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που ξεκίνησε το 2015 στην Πολωνία, «έπληξε την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου» και ότι «ο συνταγματικός χαρακτήρας των πολωνικών νόμων δεν είναι πλέον επαρκώς εγγυημένος».

Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, η Επίτροπος Ισότητας Ελένα Ντάλι σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση. Υπενθύμισε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 2017 μια διαδικασία σε βάρος της Πολωνίας, λόγω των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αυτή η διαδικασία «επί παραβάσει του άρθρου 7», όπως αποκαλείται, αφορά τη «σοβαρή καταπάτηση» των αξιών της ΕΕ και μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στη στέρηση ψήφου στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια διαδικασία ξεκίνησε το 2018 και σε βάρος της Ουγγαρίας.

«Η Πολωνία του 2020 είναι κόλαση για τις γυναίκες», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησε ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Μπιέντρον (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Πολωνίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο γίνονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα. Οι γυναικείες οργανώσεις όμως εκτιμούν ότι παράνομα, ή στο εξωτερικό, πραγματοποιούνται 200.000.

«Ο περιορισμός ή η απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση (...) θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων, επικίνδυνων αμβλώσεων» που ενέχουν θανάσιμο κίνδυνο για τις γυναίκες, κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM