Διαμαρτυρία της Άγκυρας στους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ για την απόπειρα έρευνας σε πλοίο

Διαμαρτυρία της Άγκυρας στους πρεσβευτές Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΕ για την απόπειρα έρευνας σε πλοίο Facebook Twitter
Πηγή φωτό Hurriyet
0

Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ στην Άγκυρα για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, για την απόπειρα νηοψίας από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Το εν λόγω τουρκικό πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης και θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη χώρα. Νωρίτερα, το Βερολίνο κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εμπόδισε γερμανικές δυνάμεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini να κάνουν πλήρη έρευνα στο πλοίο. Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Κρίστιαν Τιλς, ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

«Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής ΙRΙΝΙ. H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στη φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο.

«Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξέφρασε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα.

Σημείωσε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των Γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι από πολλές απόψεις προβληματική, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις για το επεισόδιο. Παράλληλα σημείωσε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων περιστατικών, είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το περιστατικό, είπε ακόμη και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία. Όλοι θα κριθούν - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Αναφερόμενη στο περιστατικό, είπε ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με τις διαδικασίες», ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στη Λιβύη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM