Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ στην Άγκυρα για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, για την απόπειρα νηοψίας από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο.

 

Το εν λόγω τουρκικό πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης και θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη χώρα. Νωρίτερα, το Βερολίνο κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εμπόδισε γερμανικές δυνάμεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini να κάνουν πλήρη έρευνα στο πλοίο. Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Κρίστιαν Τιλς, ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

 

«Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής ΙRΙΝΙ. H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στη φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο.

 

«Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξέφρασε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα.

 

Σημείωσε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των Γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.

 

Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι από πολλές απόψεις προβληματική, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις για το επεισόδιο. Παράλληλα σημείωσε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων περιστατικών, είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

 

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το περιστατικό, είπε ακόμη και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία. Όλοι θα κριθούν - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

 

Αναφερόμενη στο περιστατικό, είπε ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με τις διαδικασίες», ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στη Λιβύη».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr