Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας από Ναζί, συντριβή αεροσκάφους, καρκίνο, κορωνοϊό και έκλεισε τα 100 της χρόνια

Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας από Ναζί, συντριβή αεροσκάφους, καρκίνο, κορωνοϊό και έκλεισε τα 100 της χρόνια Facebook Twitter
Η Τζόι Άντριου (Πηγή φωτό yorkpress)
0

Όταν τον περασμένο Μάιο, στα 99 της, η Τζόι Άντριου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, το προσωπικό του γηροκομείου στο οποίο ζει προετοίμασε την οικογένειά της για τα χειρότερα. Όμως, για μία ακόμη φορά αψήφησε τις πιθανότητες.

Η γυναίκα από το Γιορκ της Βρετανίας έχει επιζήσει από απόπειρα δολοφονίας από Ναζί, συντριβή αεροσκάφους και καρκίνο του μαστού. Πλέον, στη λίστα πρόσθεσε και τον κορωνοϊό και την Κυριακή γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά της, για τα οποία έλαβε ευχετήρια κάρτα και από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Τζόι Άντριου γεννήθηκε το 1920 στο βόρειο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στη Βοηθητική Πολεμική Αεροπορία Γυναικών, ως σμηνίας και υπηρέτησε στο δωμάτιο επιχειρήσεων της διοίκησης βομβαρδιστικών.

Μετά τον πόλεμο η Άντριου, που καταγόταν από γερμανική εβραϊκή οικογένεια, εστάλη στο Ντίσελντορφ, όπου φιλοξενούνταν από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, η κόρη του οποίου ήταν Ναζί. Όσο βρισκόταν στη Γερμανία, της είχαν διαθέσει οδηγό για τις μετακινήσεις της. «Μία ημέρα, ο οδηγός την παρέλαβε και καθ' οδόν προς τον προορισμό της, τράκαρε επίτηδες, σε μια απόπειρα να τη σκοτώσει. Έχει ακόμη την ουλή στο πρόσωπό της από την απόπειρα δολοφονίας. Ο οδηγός συνελήφθη και αποδείχθηκε ότι ήταν Ναζί», δήλωσε στον Guardian η κόρη της Άντριου, Μισέλ.

Αργότερα, η Άντριου εντάχθηκε στην πρώτη βρετανική κρατική αεροπορική εταιρεία, την British Overseas Airways Corporation, ως αεροσυνοδός. Σε μία πτήση, ο πιλότος βγήκε εκτός πορείας και το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα. Τελικά συνετρίβη στη Λιβύη. «Το πλήρωμα επέζησε, αλλά ένας επιβάτης σκοτώθηκε. Τους βρήκαν στην έρημο και τους έσωσαν βεδουίνοι», δήλωσε η κόρη της.

Τη δεκαετία του '70, η Άντριου έδωσε μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Το 2013 έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από καρκίνο, ο σύζυγός της, Ντέιβιντ Άντριου, μοίραρχος στη RAF. Η Τζόι Άντριου πάσχει από άνοια και ζει σε οίκο ευγηρίας. «Από τον Μάρτιο δεν μπορώ να την δω. Πριν από αυτό την επισκεπτόμουν τρεις φορές την εβδομάδα. Ανησυχώ μήπως νιώθει ότι την έχω εγκαταλείψει. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να πάω σύντομα, όχι μόνο για να τη δω, αλλά και για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά της», δήλωσε η Μισέλ Άντριου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ