Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis- Ο Ακάρ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis- Ο Ακάρ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες από το Oruc Reis, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε σήμερα, Σάββατο, το πρωί Navtex για έρευνες από το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική οδηγία έχει ισχύ έως τις 29 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ ο Ακάρ, σε ομιλία του δήλωσε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν στην ανατολική Μεσόγειο και επέκρινε ως «ασύμβατη με τις ηθικές αξίες» την εκμετάλλευση αυτών των κινήσεων για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε το επιχείρημα της Άγκυρας ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και συνέχισε:

«Παραβλέπουν τις ενέργειές τους στα νησιά- των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα με κανέναν τρόπο- και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις επιστημονικές και τεχνικές μελέτες που έχουμε κάνει. Αυτή είναι μια πραγματικά λάθος προσέγγιση, που δεν ταιριάζει σε καλό γείτονα. Κάνουν τις πιο λάθος κινήσεις, ενάντια στη χείρα φιλίας μας».

Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι υπέρ των πολιτικών λύσεων, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Έχουμε δείξει τις καλές μας προθέσεις, περιμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας «Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μια τουρκική παρουσία στην Κύπρο, ότι οι Τούρκοι ζουν εκεί εδώ και αιώνες. Πρέπει να τους παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους».

Η νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis- Ο Ακάρ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου Facebook Twitter

upd: Η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM