Εμβόλιο Pfizer: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό και τον επόμενο μήνα»

Εμβόλιο Pfizer: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό και τον επόμενο μήνα» Facebook Twitter
EPA
0

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ακόμα και τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Matt Hancock.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα μπορούσε να ξεκινήσει και πριν από τα Χριστούγεννα, εάν το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech λάβει το πράσινο φως.

«Ζήτησα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Αυτό που μπορώ να πω για το χρονοδιάγραμμα είναι ότι εάν, οι ευρωπαϊκές αρχές εγκρίνουν του εμβόλιο, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό τον επόμενο κιόλας μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος βέβαια να διατίθεται με το νέο έτος », δήλωσε ο υπουργός.

Πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει «έντονη πολιτική πίεση» για να ξεκινήσει η διάθεση εμβολίων ωστόσο αξιωματούχος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η επιταγή είναι κοινωνική, ιατρική και οικονομική, όχι μόνο πολιτική».

Η διαθεσιμότητα του εμβολίου Pfizer / BioNTech εξαρτάται τώρα από το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης για να αποφασίσει εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Η Pfizer είπε αυτήν την εβδομάδα ότι το εμβόλιό της είναι 95% αποτελεσματικό και σε δοκιμές σε ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι ευπαθείς ομάδες. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από το MHRA να αξιολογήσει την καταλληλόλητα του εμβολίου της Pfizer.

Ο μέσος αριθμός νέων ημερήσιων λοιμώξεων που καταγράφηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε 22.287, από 24.430 την προηγούμενη εβδομάδα. «Αυτά τα στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι η δεύτερη κορυφή είναι ισοπεδωτική», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει ολόκληρο σχέδιο για το πώς θα λειτουργούσε το αρμόδιο υπουργείο στην «τεράστια εφοδιαστική πρόκληση» για την απόκτηση, αποθήκευση, διανομή και χορήγηση του εμβολίου.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το εμβόλιο θα σταλεί από το εργαστήριο παραγωγής του σε κουτιά κατάψυξης που θα περιέχουν 195 φιαλίδια του εμβολίου, καθένα από τα οποία θα περιέχει πέντε δόσεις. Ο ξηρός πάγος στα κουτιά διπλής μεμβράνης θα διατηρήσει το εμβόλιο στην απαιτούμενη θερμοκρασία των -75 βαθμών Κελσίου.

Μόλις φτάσει στη Βρετανία, θα μεταφερθεί με φορτηγό σε ένα δίκτυο τουλάχιστον 50 αποθηκών φαρμάκων που προμηθεύουν ήδη το 92% των φαρμάκων της χώρας και παραδίδουν φάρμακα καθημερινά σε 16.500 νοσοκομεία, φαρμακεία και κέντρα υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο Martin Sawer, εκτελεστικός διευθυντής του Healthcare Distribution Association, ο οποίος εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες της αποθήκης, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα διατηρηθεί σε ειδικά σχεδιασμένους καταψύκτες ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Μόλις ληφθεί μια παραγγελία από τα κέντρα εμβολιασμού, τα αποθέματα θα μετακινηθούν σε «τεράστια ψυγεία» για απόψυξη για τρεις ώρες και, αφού ξεπαγώσουν, θα τοποθετηθούν σε ψυγεία φορτηγά αμέσως για διανομή.

Τα κουτιά μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα στις απαιτούμενες θερμοκρασίες έως και έξι μήνες. Αλλά μόλις ανοίξει και ξεπαγώσει, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να κάνουν έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο για να διασφαλιστεί η σωστή διάθεση του εμβολίου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ