Πρόεδρος Moderna: Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει τον κορωνοϊό

Πρόεδρος Moderna: Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Tα νέα ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό σχεδόν 95% προκάλεσε τον ενθουσιασμό ακόμη και στους επικεφαλής της ομάδας δημιουργίας.

Ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge μιλώνtας στο BBC, επεσήμανε ότι ««προφανώς και είμαστε ενθουσιασμένοι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και ήταν δύσκολα μέχρι η εταιρεία μας να φτάσει στο σημείο να έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19.

Υπήρξε μια στιγμή έντονης ανακούφισης, αλλά αυτό γρήγορα πέρασε. Μετά από ένα λεπτό συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα που ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει, πρέπει να αρχίσουμε την παραγωγή και τη μεταφορά. Αλλά ξεκάθαρα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς ως εταιρεία».

«Δεν περίμενα, δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς ήλπιζε ότι το εμβόλιο θα ήταν περίπου 94% αποτελεσματικό ενάντια στην Covid-19. Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή συνειδητοποίηση. Το δεύτερο που μας ενθουσίασε ίσως περισσότερο ήταν ότι ήταν 100% αποτελεσματικό ενάντια στη σοβαρή Covid-19. Υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρά ασθενών αλλά και οι 11 ήταν στην ομάδα που έλαβε το placebo», τόνισε ακόμη.

«Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό εργαλείο για να σταματήσει την πανδημία. Όταν τα συνδυάζεις με τα νέα της προηγούμενος εβδομάδας για το εμβόλιο της Pfizer, έχεις τώρα δύο νέα εμβόλια πάνω από 90% αποτελεσματικά. Έχουμε πραγματικά τα απαραίτητα εργαλεία για να τη νικήσουμε. Αυτά είναι τα πραγματικά καλά νέα, ότι έχουμε λύσεις στα χέρια μας», κατέληξε ο Stephen Hoge.

Το χρονικό 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προστασία από την προσβολή από την νόσο, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα κατά 90% που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ: συγκεκριμένα, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

Αν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν και θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Για λόγους σύγκρισης, τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν δείξει αποτελεσματικότητα από 19% έως 60% κατά τις τελευταίες εποχές τις επιδημίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, κανένας σοβαρά ασθενής της Covid-19 δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, έναντι 11 στην ομάδα του placebo.

Σύμφωνα με την εταιρεία, 9% έως 10% των εμβολιασμένων ατόμων παρουσίασε παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση, όπως κόπωση, πόνο ή ερύθημα στο σημείο της ένεσης.

Το εμβόλιο της Moderna είναι δύο δόσεων με απόσταση 28 ημερών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM