Κομισιόν: Στο 14,1% το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες - Ο ρόλος της πανδημίας

Κομισιόν: Στο 14,1% το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες - Ο ρόλος της πανδημίας Facebook Twitter
EPA
0

Το χάσμα στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ευρώπη μειώθηκε οριακά μόνο φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών τάσσεται υπέρ της εξάλειψής του.

Μία γυναίκα που κάνει την ίδια δουλειά με έναν άνδρα εξακολουθεί να έχει 14,1% μικρότερες αποδοχές για αυτή από 14,5% που ήταν η διαφορά πέρυσι.

«Οι γυναίκες δεν αξιολογούνται ισότιμα για την εργασία τους. Εξακολουθούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 86 σεντς για κάθε ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας στην Ευρώπη. Έτσι, οι γυναίκες εργάζονται επιπλέον 51 ημέρες για να κερδίζουν το ίδιο ποσό με τους άνδρες συναδέλφους τους», ανέφερε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειάζονταν δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες για να επιτευχθεί η ισότητα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, πρέπει να επιταχύνουμε και να μηδενίσουμε αυτό το χάσμα στις αμοιβές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι χαμηλότερες αμοιβές των γυναικών είναι το αποτέλεσμα ανισοτήτων σε όλη τη ζωή καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας και κάνουν πρόοδο στην καριέρα τους ενώ προσπαθούν να έχουν μία ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειας.

«Η πανδημία αύξησε αυτές τις διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των φύλων και τον κίνδυνο της φτώχειας», σημειώνει η ανακοίνωση. «Οι γυναίκες είναι αναλογικά περισσότερες σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής που παρέχουν τις πιο βασικές και αναγκαίες υπηρεσίες στην κοινότητα. Έχουν επίσης δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο σε ανεπίσημες θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από συστήματα κοινωνικής προστασίας».

Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια στις αμοιβές τις επόμενες εβδομάδες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επαρκείς κατώτατοι μισθοί, για τους οποίους η Κομισιόν έχει προτείνει κοινούς κανόνες στην ΕΕ, μπορούν να βοηθήσουν, επειδή είναι περισσότερες οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνονται οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά ίσης αξίας και ότι το 64% των Ευρωπαίων εργαζομένων στηρίζουν τη διαφάνεια των αμοιβών με τη δημοσιοποίηση μέσων μισθών ανάλογα με τη μορφή της εργασίας και το φύλο στην εταιρεία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Διεθνή / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές fashion weeks

Διεθνή / Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές εβδομάδες μόδας

Παραδοσιακά υφάσματα, ιστορικά μοτίβα και πιο σύγχρονες σιλουέτες φέρνουν το “China Chic” στο προσκήνιο των φετινών εβδομάδων μόδας σε Πεκίνο και Σανγκάη, σε μια στιγμή που τα κινεζικά brands επανασυστήνονται και διεθνώς.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία εισβολή των ΗΠΑ - «Ο Τραμπ ίσως στείλει άλλους 10.000 στρατιώτες»

Ο Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις με το Ιράν», με την Τεχεράνη να το αρνείται και να θέτει τους δικούς της όρους για τερματισμό του πολέμου
THE LIFO TEAM