Η Γαλλία θα απαγορεύσει τους «Γκρίζους Λύκους» ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών

Η Γαλλία θα απαγορεύσει τους «Γκρίζους Λύκους» ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Γαλλία θα απαγορεύσει την τουρκική υπερεθνικιστική οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, μια κίνηση που αναμένεται να οξύνει περαιτέρω της εντάσεις ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. «Για να το θέσω ήπια, μιλάμε για μια ιδιαίτερα επιθετική ομάδα», είπε ο Νταρμανέν. «Πρέπει να διαλυθεί», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η απόφαση της απαγόρευσης θα σημαίνει πως συγκεντρώσεις ή ενέργειες της οργάνωσης θα τιμωρούνται με πρόστιμα ή φυλάκιση.

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών έγιναν στον απόηχο του βανδαλισμού μνημείου για τη γενοκτονία των Αρμενίων, κοντά στη Λιόν, το σαββατοκύριακο. Οι δράστες έγραψαν συνθήματα, μεταξύ των οποίων «Γκρίζοι Λύκοι» και «RTE», μια αναφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το περιστατικό αυτό ήρθε έπειτα από την όξυνση των ενστάσεων ανάμεσα στις αρμενικές και τουρκικές κοινότητες στη Γαλλία, λόγω των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, στις οποίες η Άγκυρα υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν.

Την περασμένη Τετάρτη τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από τη Λυών, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φερόμενους Τούρκους εθνικιστές και Αρμένιους που διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν. Λίγο αργότερα, η αστυνομία απέτρεψε νέα σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην Τουρκία, οι «Γκρίζοι Λύκοι» συνδέονται στενά με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πολιτικός σύμμαχος του AKP του Ερντογάν. Αναλυτές εκτιμούν ότι το MHP έχει κρίσιμη σημασία στην κυριαρχία του Ερντογάν στην Τουρκία και η υποστήριξη του Μπαχτσελί ήταν βασικός παράγοντας στην εκλογική νίκη του το 2018. Οι Γκρίζοι Λύκοι είχαν προκαλέσει χάος στους δρόμους της Τουρκίας το '70 και το '80, όταν τα μέλη τους συγκρούονταν συχνά με αριστερούς ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από ΑFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ