Αιθιοπία: Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Αιθιοπία: Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
Αιθιοπία: Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού
0

Στην Αιθιοπία όποιος παραβαίνει σκόπιμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια.

Η είδηση ήρθε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ανησυχίας ότι οι πολίτες χαλαρώνουν μετά την άρση των μέτρων από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νέος νόμος επιτρέπει πρόστιμα και φυλάκιση έως και δύο ετών για όποιον παραβεί τους περιορισμούς, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook την Τετάρτη.

Οι περιορισμοί απαγορεύουν τη χειραψία, τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο, περισσότερα από τρία άτομα ανά τραπέζι ή τη μη διατήρηση της απόστασης ασφαλείας.

Πλέον ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός ανέφερε η υπουργός Υγείας Λία Τάντεσε την Πέμπτη.

«Αυτό θα προκαλέσει πιθανή αύξηση της εξάπλωσης της νόσου και μπορεί να είναι απειλή για το έθνος» πρόσθεσε.

Η Αιθιοπία, το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Απρίλιο για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 91.118 κρούσματα και 1.384 θανάτους μέχρι στιγμής.

Η πανδημία κορυφώθηκε στη χώρα προς τα τέλη Αυγούστου, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς την πραγματική εικόνα, επειδή μειώθηκαν τα τεστ λόγω περιορισμένων πόρων.

Τουλάχιστον 79 άτομα πέθαναν από τον Covid-19 την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας, αλλά καταγράφεται επίσημα λιγότερο από το 2% των θανάτων.

Η Αιθιοπία ανέβαλε επίσης τις περιφερειακές και κοινοβουλευτικές εκλογές της που είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο λόγω της πανδημίας. Αναμένεται δε, να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Η Αφρική δεν έχει δει το τεράστιο κύμα κρουσμάτων και θανάτων που έχουν δει Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι ένας πολύ νεότερος πληθυσμός, τα άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ιού και η ύπαρξη περισσότερου αγροτικού πληθυσμού βοήθησαν στη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ωστόσο, πολλοί Αφρικανοί ηγέτες προτρέπουν σε επαγρύπνηση, ανησυχώντας ότι οποιαδήποτε αύξηση των περιπτώσεων θα μπορούσε να κατακλύσει τα ασταθή συστήματα δημόσιας υγείας.

Με πληροφoρίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM