Αιθιοπία: Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Αιθιοπία: Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
Αιθιοπία: Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους δεν τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού
0

Στην Αιθιοπία όποιος παραβαίνει σκόπιμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια.

Η είδηση ήρθε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ανησυχίας ότι οι πολίτες χαλαρώνουν μετά την άρση των μέτρων από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νέος νόμος επιτρέπει πρόστιμα και φυλάκιση έως και δύο ετών για όποιον παραβεί τους περιορισμούς, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook την Τετάρτη.

Οι περιορισμοί απαγορεύουν τη χειραψία, τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο, περισσότερα από τρία άτομα ανά τραπέζι ή τη μη διατήρηση της απόστασης ασφαλείας.

Πλέον ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός ανέφερε η υπουργός Υγείας Λία Τάντεσε την Πέμπτη.

«Αυτό θα προκαλέσει πιθανή αύξηση της εξάπλωσης της νόσου και μπορεί να είναι απειλή για το έθνος» πρόσθεσε.

Η Αιθιοπία, το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Απρίλιο για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 91.118 κρούσματα και 1.384 θανάτους μέχρι στιγμής.

Η πανδημία κορυφώθηκε στη χώρα προς τα τέλη Αυγούστου, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς την πραγματική εικόνα, επειδή μειώθηκαν τα τεστ λόγω περιορισμένων πόρων.

Τουλάχιστον 79 άτομα πέθαναν από τον Covid-19 την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας, αλλά καταγράφεται επίσημα λιγότερο από το 2% των θανάτων.

Η Αιθιοπία ανέβαλε επίσης τις περιφερειακές και κοινοβουλευτικές εκλογές της που είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο λόγω της πανδημίας. Αναμένεται δε, να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Η Αφρική δεν έχει δει το τεράστιο κύμα κρουσμάτων και θανάτων που έχουν δει Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι ειδικοί λένε ότι ένας πολύ νεότερος πληθυσμός, τα άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ιού και η ύπαρξη περισσότερου αγροτικού πληθυσμού βοήθησαν στη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ωστόσο, πολλοί Αφρικανοί ηγέτες προτρέπουν σε επαγρύπνηση, ανησυχώντας ότι οποιαδήποτε αύξηση των περιπτώσεων θα μπορούσε να κατακλύσει τα ασταθή συστήματα δημόσιας υγείας.

Με πληροφoρίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM