Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί Facebook Twitter
EPA
0

Συνολικά 15 άτομα έχουν τεθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα υπό αστυνομική κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας της γαλλικής αντιτρομοκρατικής για τη στυγνή δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί κοντά στο Παρίσι την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μαθητών, έγινε γνωστό από μια δικαστική πηγή.

Ο καθηγητής αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή έξω από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν σε νότιο προάστιο του Παρισίου από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένο στη Μόσχα, που ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

Ένα άτομο «που έχει ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και δήλωσε εκούσια ότι είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη λίγο πριν τα γεγονότα» τέθηκε επίσης υπό αστυνομική κράτηση, ενώ ένας μαθητής αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο Πατί «είχε υποδειχθεί» στον δράστη, Αμπντουλάχ Αντζάροφ, «από έναν ή περισσότερους μαθητές, εκ των προτέρων, έναντι αμοιβής».

Επιχειρήσεις της αστυνομίας

Επιχειρήσεις της αστυνομίας βρίσκονται σήμερα το πρωί σε εξέλιξη στη Γαλλία εναντίον «δεκάδων ατόμων» που ανήκουν στον ισλαμιστικό χώρο, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν, ο οποίος δήλωσε ότι ο καθηγητής Ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή ήταν θύμα μιας «φάτουα».

Ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή έξω από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν σε νότιο προάστιο του Παρισίου από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Ρωσία και ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη.

«Προφανώς εξέδωσαν φάτουα εναντίον του καθηγητή», σχολίασε ο Νταρμαμέν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, αναφερόμενος σε πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία.

Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί Facebook Twitter

Πρόκειται για τον πατέρα μιας μαθήτριας του γυμνασίου όπου εργαζόταν ο Πατί και για τον ακραίο ισλαμιστή Αμπντελχακίμ Σεφριουί. Και οι δύο άνδρες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

«Αστυνομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθούν και άλλες εναντίον δεκάδων ατόμων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι έρευνες δεν έχουν στόχο άτομα «που συνδέονται απαραιτήτως» με τη δολοφονία του καθηγητή, όμως έχουν σκοπό «να περάσουν το μήνυμα: δεν θα υπάρξει λεπτό ανάπαυλας για τους εχθρούς της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νταρμαμέν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μετά τη δολοφονία του καθηγητή την Παρασκευή, περισσότερες από 80 έρευνες έχουν ξεκινήσει για διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου στη Γαλλία, ενώ ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι εξετάζεται αν θα πρέπει να διαλυθούν κάποιες οργανώσεις της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας επειδή προάγουν τη βία και το μίσος.

«Όλη την εβδομάδα κρατικές υπηρεσίες θα επισκεφθούν 51 οργανώσεις και, έπειτα από δική μου πρόταση, πολλές από αυτές θα διαλυθούν», υπογράμμισε ο Νταρμαμέν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πιέζεται από τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους αλλοδαπούς που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM