Τζούλιαν Ασάνζ: Στις 4 Ιανουαρίου η απόφαση για την έκδοση στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Στις 4 Ιανουαρίου η απόφαση για την έκδοση στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η βρετανική δικαιοσύνη θα εκδώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή της σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ

Το αίτημα έχει κατατεθεί από τις ΗΠΑ που θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων, έγινε γνωστό σήμερα από τη δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Εν αναμονή αυτής της απόφασης, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα παραμείνει στη φυλακή, διευκρίνισε η Βανέσα Μπαράιτσερ μετά το πέρας της ακροαματική διαδικασίας, που διήρκησε σχεδόν 4 εβδομάδες, ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Όλντ Μπέιλι, στο Λονδίνο.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον 49χρονο Αυστραλό κυρίως για την κατηγορία της κατασκοπείας. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, διότι δημοσιοποίησε, από το 2010, περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε 7 χρόνια στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει καταφύγιο, έχοντας παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του, υπό τον φόβο της έκδοσης στις ΗΠΑ.

Προσέφυγε στη βρετανική δικαιοσύνη με αίτημα να καθορίσει εάν το αμερικανικό αίτημα της έκδοσης τηρεί έναν συγκεκριμένο αριθμό νομικών κριτηρίων και κυρίως εάν είναι δυσανάλογο ή ασύμβατο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφoρίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ