Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια

Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
«Young man holding a roundel», ο πίνακας του Μποτιτσέλι που θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο
0

Κοντά στα 80 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πουληθεί πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, το οποίο αποτελεί ένα ίσως από τα τελευταία πορτρέτα του ζωγράφου.

Ειδικότερα, ένας πίνακας του διακεκριμένου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι, αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία τον Ιανουάριο από τον οίκο Sotheby's που εκτιμά ότι η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας «Young man holding a roundel» απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα με μακριά μαλλιά, που κρατά στα χέρια του μια εικόνα. Η ταυτότητα του άνδρα είναι άγνωστη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιο πρόσωπο προσκείμενο στην πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.

Το έργο δεν είναι χρονολογημένο. Πιστεύεται όμως ότι φιλοτεχνήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1470 και τις αρχές της δεκαετίας του 1480. Αυτή ήταν η πιο «γόνιμη» περίοδος του Μποτιτσέλι (1445-1510), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι. Εκείνη την περίοδο ο Μποτιτσέλι ταξίδεψε στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης του πάπα, για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα.

Ζωγράφισε επίσης τη Γέννηση της Αφροδίτης και την Αλληγορία της Άνοιξης, δύο από τα διασημότερα έργα του.

Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Η Γέννηση της Αφροδίτης/ GETTY IMAGES

Πάντως, «ο νεαρός άνδρας» πιθανόν να είναι και το ακριβότερο έργο τέχνης που είχε ποτέ στην κατοχή του ο οίκος που θα το δημοπρατήσει.

«Η εικόνα αυτή συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Είναι η στιγμή που όλα άλλαξαν εκ θεμελίων για τη σκέψη, την τέχνη και τη δυτική λογοτεχνία», σχολίασε ο Κρίστοφερ Απόστλ, ο επικεφαλής του τμήματος παλαιάς ζωγραφικής του οίκου Sotheby's.

Εκτιμάται ότι ο πίνακας θα ξεπεράσει σε κόστος πώλησης τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Το ρεκόρ για έργο του Μποτιτσέλι κατέχει μέχρι στιγμής ο πίνακας «Η Παρθένος με το βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» που πουλήθηκε το 2013 αντί 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πορτρέτο του νεαρού άνδρα, αν και ηλικίας 500 ετών, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που τον αγόρασε το 1982 δίνοντας τότε 810.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) αλλά έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΡΙ ΣΤΑΙΛΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Διεθνή / Χάρι Στάιλς: Απογοητευμένοι οι φαν με το κόστος των εισιτηρίων της περιοδείας - Το σχόλιο του Λίαμ Γκάλαχερ

Οι τιμές για το «Together, Together World Tour» που προκάλεσαν αντιδράσεις - «Με αυτές τις τιμές, περιμένω ο Χάρι Στάιλς να έρθει μέχρι τη θέση μου και να με φιλήσει»
THE LIFO TEAM
Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Αν δεν επιτευχθεί τελευταία στιγμή συμφωνία με την Τεχεράνη και ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει εντολή επίθεσης, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για τη Μέση Ανατολή αλλά και τον κόσμο
THE LIFO TEAM
Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM