Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια

Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
«Young man holding a roundel», ο πίνακας του Μποτιτσέλι που θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο
0

Κοντά στα 80 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πουληθεί πίνακας του Σάντρο Μποτιτσέλι, το οποίο αποτελεί ένα ίσως από τα τελευταία πορτρέτα του ζωγράφου.

Ειδικότερα, ένας πίνακας του διακεκριμένου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι, αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία τον Ιανουάριο από τον οίκο Sotheby's που εκτιμά ότι η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας «Young man holding a roundel» απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα με μακριά μαλλιά, που κρατά στα χέρια του μια εικόνα. Η ταυτότητα του άνδρα είναι άγνωστη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιο πρόσωπο προσκείμενο στην πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.

Το έργο δεν είναι χρονολογημένο. Πιστεύεται όμως ότι φιλοτεχνήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1470 και τις αρχές της δεκαετίας του 1480. Αυτή ήταν η πιο «γόνιμη» περίοδος του Μποτιτσέλι (1445-1510), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι. Εκείνη την περίοδο ο Μποτιτσέλι ταξίδεψε στη Ρώμη, κατόπιν πρόσκλησης του πάπα, για να διακοσμήσει την Καπέλα Σιξτίνα.

Ζωγράφισε επίσης τη Γέννηση της Αφροδίτης και την Αλληγορία της Άνοιξης, δύο από τα διασημότερα έργα του.

Ένα από τα τελευταία πορτρέτα του Σάντρο Μποτιτσέλι αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 80 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Η Γέννηση της Αφροδίτης/ GETTY IMAGES

Πάντως, «ο νεαρός άνδρας» πιθανόν να είναι και το ακριβότερο έργο τέχνης που είχε ποτέ στην κατοχή του ο οίκος που θα το δημοπρατήσει.

«Η εικόνα αυτή συμβολίζει την Αναγέννηση στη Φλωρεντία. Είναι η στιγμή που όλα άλλαξαν εκ θεμελίων για τη σκέψη, την τέχνη και τη δυτική λογοτεχνία», σχολίασε ο Κρίστοφερ Απόστλ, ο επικεφαλής του τμήματος παλαιάς ζωγραφικής του οίκου Sotheby's.

Εκτιμάται ότι ο πίνακας θα ξεπεράσει σε κόστος πώλησης τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Το ρεκόρ για έργο του Μποτιτσέλι κατέχει μέχρι στιγμής ο πίνακας «Η Παρθένος με το βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» που πουλήθηκε το 2013 αντί 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πορτρέτο του νεαρού άνδρα, αν και ηλικίας 500 ετών, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ανήκε μέχρι τώρα σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που τον αγόρασε το 1982 δίνοντας τότε 810.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια) αλλά έχει εκτεθεί σε πολλά μουσεία σε όλον τον κόσμο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM