Έρευνα του CDC: Οι έφηβοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, οδηγούν μεθυσμένοι και καπνίζουν

Έρευνα του CDC: Οι έφηβοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, οδηγούν μεθυσμένοι και καπνίζουν Facebook Twitter
0

Τα παιδιά και οι έφηβοι εξακολουθούν να διατρέχουν πολύ μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με νέες μελέτες για τη νεανική συμπεριφορά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά μόνο τις μισές φορές που κάνουν σεξ, δεν φορούν πάντα ζώνες ασφαλείας όταν οδηγούν, περισσότερο από το ένα τρίτο παραδέχεται ότι στέλνει γραπτά μηνύματα κατά την οδήγηση και το ένα τρίτο ατμίζει, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του CDC για τους εφήβους.

Κάθε δύο χρόνια, το CDC συλλέγει δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών γυμνασίων και στις 50 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια.


Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Συστήματος Εποπτείας Συμπεριφοράς Κινδύνου Νεότητας, το οποίο άρχισε να παρακολουθεί τις συμπεριφορές υγείας των νέων το 1990 στους τομείς του καπνίσματος, του αλκοόλ και ναρκωτικών, σε ανθυγιεινές δίαιτες και έλλειψη άσκησης, στις σεξουαλικές δραστηριότητες που οδηγούν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και τη βία.

Πάνω από το 27% των μαθητών γυμνασίου δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα καλά νέα: Σχεδόν το 90% των σεξουαλικά ενεργών μαθητών δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό ως κύρια μέθοδο αντισύλληψης στην τελευταία σεξουαλική τους επαφή.

Τα προφυλακτικά ήταν το πιο δημοφιλές αντισυλληπτικό, με πάνω από το ήμισυ (54%) των εφήβων να λένε ότι είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό όταν τελευταία έκαναν σεξ.


Ωστόσο, το ένα πέμπτο των εφήβων ανέφερε ότι χρησιμοποιεί μόνο τη μέθοδο απόσυρσης - η οποία είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική - ως προς την αντισύλληψη.


Η μέθοδος του «τραβήγματος« ήταν πιο συχνή μεταξύ των μη Ισπανόφωνων μαύρων νέων (23,2%), και των Ισπανόφωνων νέων (12,8%) σε σύγκριση με τους μη Ισπανόφωνους λευκούς μαθητές (6,8%).


Τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά σε αναπτυγμένες χώρες της Δύσης. Το CDC ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενημέρωση περί χρήσης προφυλακτικών και αντισυλληπτικών μεταξύ των εφήβων.

Όσον αφορά στην προστασία τους από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, μόνο το 9% των σεξουαλικά ενεργών μαθητών είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό για να μην κολλήσουν νοσήματα, κάτι που προτείνουν οι ειδικοί.

Μόνο περίπου οι μισοί σεξουαλικά ενεργοί μαθητές ανέφεραν οποιαδήποτε χρήση προφυλακτικού στην τελευταία σεξουαλική επαφή, πράγμα που αφορά δεδομένου του υψηλού κινδύνου για ΣΜΝ σε αυτόν τον πληθυσμό, ανέφερε η έκθεση.


Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% όσων εμφανίζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, παρά το ότι είναι μόνο περίπου το 25% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού, δήλωσε η παιδίατρος Dr. Laura Grubb.

Αποτελούν επίσης μία στις πέντε από όλες τις νέες διαγνώσεις HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το CDC λέει ότι τα «φυσικά» προφυλακτικά, ενώ προστατεύουν από την εγκυμοσύνη, ενδέχεται να μην παρέχουν προστασία έναντι του HIV ή άλλης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης.

Την ίδια ώρα, σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών (32,7%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι άτμισαν το 2019. Αυτή είναι μια μεγάλη αύξηση από 13,2% το 2017, δήλωσε ο Harold Wimmer, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της American Lung Association.

Μόνο το 6% των εφήβων ανέφεραν ότι κάπνισαν τσιγάρο, ενώ σχεδόν το 6% είπε ότι καπνίζουν πούρα. Μόνο το 4% είπε ότι χρησιμοποίησε προϊόν χωρίς πίσσα. Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων μαθητών δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ, ενώ το 3,7% παραδέχτηκε την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, που ορίζεται ως πέντε ή περισσότερα ποτά για έναν άνδρα ή τέσσερα ή περισσότερα ποτά για μια γυναίκα.

Σχεδόν το 22% των εφήβων δήλωσαν ότι κάπνισαν «χόρτο» και λίγο περισσότερο από το 7% είπε ότι έκανε χρήση συνταγογραφούμενων οπιοειδών.

Η χρήση άλλων ουσιών, ιδιαίτερα η χρήση αλκοόλ και μαριχουάνας, ήταν συχνή στους μαθητές που λαμβάνουν άλλα οπιοειδή, ανέφερε η έκθεση. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά διατρέχουν επίσης μεγάλους κινδύνους στους δρόμους. Για το 2019, το 43% των μαθητών λυκείου των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν φορούσαν πάντα ζώνη ασφαλείας όταν οδηγούσαν στο αυτοκίνητο ή όταν οδηγούσε κάποιος άλλος. Από το 60% που οδήγησε τον προηγούμενο μήνα, το 5,4% ήπιε ένα ποτό πριν πιάσει το τιμόνι.

Καταλήγοντας η έκθεση του CDC εξέτασε τη συμπεριφορά βίας ή αυτοκτονικών τάσεων μεταξύ των εφήβων και διαπίστωσε ότι οι έφηβοι αμφιφυλόφυλοι και ομοφυλόφιλοι συνεχίζουν να βιώνουν περισσότερη βία από τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους - συνεχίζουν επίσης να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτοκτονικές τάσεις.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM