Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έρευνες της Τουρκίας σε κυπριακά ύδατα

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έρευνες της Τουρκίας σε κυπριακά ύδατα Facebook Twitter
0

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες σε κυπριακά ύδατα, σύμφωνα το Hellas Journal που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζεται εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες». Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου» σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις». 

ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα

 

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε επί τάπητος στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία

 

Στη συζήτηση πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε.

Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, «αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ