Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
0

Μία μαζική πορεία δεκάδων χιλιάδων Λευκορώσων έλαβε χώρα σήμερα στο κέντρο του Μινσκ, κατά της επανεκλογής του Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία τα τελευταία 26 χρόνια. 

Αναρίθμητοι πολίτες που διαμαρτύρονται για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, έδωσαν το παρών στην «Πορεία για την Ελευθερία», μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Την Τρίτη, η Τιχανόφσκαγια είχε ανακοινώσει πως διέφυγε στο εξωτερικό  «για το καλό των παιδιών της» έπειτα από δύο διαδοχικές νύχτες συγκρούσεων που ακολούθησαν τις εκλογές. 

Η 37χρονη πρώην καθηγήτρια Αγγλικών εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν από μερικές εβδομάδες και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών στη διακυβέρνηση του Λουκασένκο, θέτοντας υποψηφιότητα στη θέση του συζύγου της που είχε συλληφθεί. 

«Φύγε!» φώναζαν συγκεντρωμένοι, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ προχωρούσαν τη λεωφόρο Ανεξαρτησίας. Πολλοί ήταν ντυμένοι στα λευκά και κρατούσαν στα χέρια τους λουλούδια, ενώ κατευθύνονταν προς το μνημείο για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι είχαν υψώσει μια τεράστια ερυθρόλευκη σημαία, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA
Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA
Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει πορεία, ο Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 26 χρόνια, εμφανίστηκε απρόσμενα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και εκφώνησε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Ο ίδιος κάλεσε το πλήθος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της χώρας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
Ο Λουκασένκο μίλησε σε υποστηρικτές του (EPA)
Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA

«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα εδώ όχι για να υπερασπιστείτε εμένα αλλά επειδή, για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα, την ανεξαρτησία της και τις οικογένειές σας», είπε ο 65χρονος Λουκασένκο μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Μινσκ.


«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ μας ζητά να διεξάγουμε νέες εκλογές. Αν υποκύψουμε στις επιθυμίες τους, θα πεθάνουμε ως κράτος», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι νατοϊκά άρματα και αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ουκρανία «μας διατάζουν να κάνουμε νέες εκλογές».


Περιστοιχιζόμενος από τους σωματοφύλακές του και έχοντας δίπλα του τον γιο του, Νικολάι, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται ως πιθανός διάδοχός του, ο Λουκασένκο κατήγγειλε ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του «μια κυβέρνηση από το εξωτερικό». «Δεν έχουμε φίλους, όλοι θέλουν να μας γονατίσουν. Η Λευκορωσία δεν θα διαιρεθεί όπως το 1939. Δεν θα ξεχάσουμε», συνέχισε.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Πολωνία, από αύριο μέχρι και τις 20 Αυγούστου, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο.

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA
Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA

Ο Λουκασένκο δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις «αν αυτό θέλει ο λαός» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας. Στη συνέχεια, αποχώρησε, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους ενώ την τελευταία εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αμφισβητούν την επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία, καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.

Διαψεύδει το ΝΑΤΟ

 

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για συγκέντρωση στρατευμάτων, προσθέτοντας ωστόσο πως η Συμμαχία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή. Η πολυεθνική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα. Είναι αυστηρά αμυντική, αναλογική και σχεδιασμένη για να προλαμβάνει τις συγκρούσεις και να διαφυλάττει την ειρήνη», είπε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, καλώντας το Μινσκ να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA
Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο στο Μινσκ καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία Facebook Twitter
EPA

Από την πλευρά της η Λιθουανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι δεν συνιστά στρατιωτική απειλή για τη γειτονική της Λευκορωσία. «Η κρίση στη Λευκορωσία είναι πολιτική. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός από την ηγεσία της Λευκορωσίας περί ανάμιξης ξένων χωρών ή για απειλές εκ μέρους τους συνιστά προσπάθεια να μεταβιβάσει αλλού την ευθύνη και να δικαιολογήσει τις δικές της ενέργειες», είπε ο υπουργός Άμυνας Ραϊμούντας Καρόμπλις.

Πρόσθεσε ότι όλες οι διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις στη Λιθουανία διεξάγονται με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί εδώ και πολύ καιρό. Η Λιθουανία φιλοξένησε στο έδαφός της στρατιωτικές ασκήσεις, στο διάστημα 2-14 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 1.100 Λιθουανών στρατιωτών, 200 Αμερικανών και 10 αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων που έφτασαν από την Πολωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους είπε ότι η δήλωση του Λουκασένκο περί συγκέντρωσης στρατευμάτων είναι «ψέμα» και έχει ως στόχο να δικαιολογήσει το κάλεσμά του για βοήθεια από τη Ρωσία. Η ρωσική παρέμβαση «θα καταστρέψει ολοσχερώς την ανεξαρτησία της χώρας, είναι θλιβερό», έγραψε στο Twitter.

Ο Πούτιν στηρίζει τον Λουκασένκο

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Μινσκ, εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στη Λευκορωσία ασκούνται εξωτερικές πιέσεις, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM