Το Ισραήλ απαγορεύει τις δήθεν «θεραπείες μεταστροφής» ομοφυλοφίλων

Το Ισραήλ απαγορεύει τις δήθεν «θεραπείες μεταστροφής» ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
Ισραήλ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της «θεραπείας των ομοφυλοφίλων» (BBC)
0

Ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις δήθεν «θεραπείες» μεταστροφής ομοφυλοφίλων, υπερψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή του Ισραήλ. 

  

Το νομοσχέδιο πέρασε από την πρώτη, κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για το νομοσχέδιο και, για να καταστεί νόμος του κράτους, θα πρέπει να περάσει από δύο ακόμη ψηφοφορίες.

Πολλοί Ισραηλινοί βουλευτές θέλουν να λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν αυτές τις πρακτικές. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση.

Πέρυσι, ο τότε υπουργός παιδείας του Ισραήλ είχε εγκρίνει αυτές τις υποτιθέμενες «θεραπείες με τη βοήθεια ψυχολόγου», προκαλώντας αντιδράσεις. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου πολιτική ένταση, με τα πιο συντηρητικά κόμματα να είναι δυσαρεστημένα από τις εξελίξεις.

  

Ο όρος «θεραπεία μεταστροφής» αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή δήθεν θεραπείας ή ψευδο-ψυχοθεραπείας που στοχεύει στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου ή στην κατάπνιξη της ταυτότητας φύλου του. Η πρακτική αντενδείκνυται τόσο για ηθικούς - δεοντολογικούς λόγους, όσο και για λόγους κοινής λογικής. 

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Meretz, Nitzan Horowitz, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό ψήφισμα σηματοδοτεί μία «ιστορική αλλαγή» στο Ισραήλ. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Benny Gantz επίσης χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Όπως έγραψε στο Twitter, η «θεραπεία» της αλλαγής σεξουαλικότητας έχει θέση μόνο εκτός νόμου και δημόσιου βίου. «Θα διασφαλίσουμε ότι όλοι, από κάθε υπόβαθρο και σεξουαλικό προσανατολισμό στο Ισραήλ, έχουν ελεύθερη επιλογή και ασφάλεια σε ό,τι αφορά στην ταυτότητά τους.»

  

Το Ισραήλ έχει την πιο προοδευτική στάση απέναντι στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στη Μέση Ανατολή, παρά την αντίθεση ορισμένων συντηρητικών τμημάτων της κοινωνίας. Στη χώρα, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας προστατεύονται από νόμους κατά των διακρίσεων, έχουν δικαιώματα στην  υιοθεσία και τους επιτρέπεται να υπηρετούν στο στρατό, ήδη από το 1993.

Η χώρα καταγράφει δε, ρεκόρ στον αριθμό των ανοιχτά ομοφυλόφιλων βουλευτών και πέρυσι διορίστηκε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ