Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων

Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων Facebook Twitter
EPA
0

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ν.μ.», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το κυπριακό ΣΙΓΜΑ, σε συνέντευξή του του στο κανάλι 24, δείχνοντας το χάρτη με τις περιοχές για τις οποίες ζητείται άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά των ελληνικών νησιών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε στον ισχυρισμό πως τα νησιά διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα έκτασης 6 ν.μ. Ενώ αναφερόμενος σε συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, τόνισε πως του πρότεινε να καθίσουν να μιλήσουν να λύσουν όλα τα ζητήματα, αλλά πήρε την απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι».

Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων

 

Η Τουρκία επιμένει ωστόσο στα σχέδιά της για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με κυβερνητικό αξιωματούχο να παραθέτει χάρτη που έχει καταθέσει η Άγκυρα στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της.

Με παράθεση χαρτών με τα όρια της Τουρκίας στην περιοχή που φτάνουν μέχρι Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη στο Twitter, o διευθυντής Διμερών Πολιτικών Σχέσεων και Υποθέσεων Ναυτιλίας, Αεροπλοΐας και Συνόρων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές διεμήνυσε πως η άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις είναι «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που ορίζει ο ΟΗΕ για την Τουρκία».

Ο ένας χάρτης αφορά τα σημεία, δίπλα σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, όπου η τουρκική εταιρεία πετρελαίου κατέθεσε αίτημα ερευνών και εκμετάλλευσης από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο δεύτερος χάρτης αποτυπώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την οριοθέτηση που κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Τουρκίας: Τα σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ. Το πρόσφατο αίτημα της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για νέες άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης καλύπτουν περιοχές εντός αυτών των ορίων» έγραψε χαρακτηρισστικά ο Ερτσιγές στο Tweet που συνόδευε τους δύο χάρτες.


Χθες, μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ανακοινώθηκε πως «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM