Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Κίνδυνος επιστροφής σε καραντίνα αν δεν γίνει με προσοχή η μετάβαση

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Κίνδυνος επιστροφής σε καραντίνα αν δεν γίνει με προσοχή η μετάβαση Facebook Twitter
EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής σε συνθήκες καραντίνας, αν οι χώρες δεν δείξουν μεγάλη προσοχή στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε lockdown παραμένει πολύ ρεαλιστικός, αν οι χώρες δεν διαχειριστούν τη μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά και με σταδιακά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τα έξι κριτήρια που προτείνει ο Οργανισμός αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων: πρώτον ισχυρή παρακολούθηση, μείωση κρουσμάτων και έλεγχος της μετάδοσης, δεύτερον το σύστημα υγείας να έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει, απομονώσει, ελέγξει και αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση και να ιχνηλατήσει κάθε επαφή, τρίτον, ελαχιστοποίηση του κινδύνου έξαρσης σε ειδικές δομές, τέταρτον προληπτικά μέτρα σε χώρους εργασίες, σχολεία και όπου αλλού είναι απαραίτητο να πηγαίνουν οι πολίτες και έκτον πλήρης εκπαίδευση των κοινοτήτων για την προσαρμογή στη νέα κανονικότητα.

Ο Γκεμπρεγεσούς σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι δυνατό να επιστρέψει ο κόσμος στα ίδια, όταν τελικά υποχωρήσει η πανδημία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στα συστήματα υγείας. «Η πανδημία της Covid-19 θα υποχωρήσει τελικά, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία, λέγοντας πως έχει περάσει η πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά σημείωσε ότι μπροστά υπάρχει δρόμος ακόμη.

Με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων η Μέρκελ συμφώνησαν ότι πλέον οι πολίτες θα μπορούν να συναντιούνται και περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν, με τήρηση πάντα της απόστασης 1,5 μ., όπως και με χρήση μάσκας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την άλλη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι μια πολύ βιαστική άρση των μέτρων στη χώρα θα ήταν ασυγχώρητη.

«Το να αγνοήσουμε τον κίνδυνο της επιδημίας και να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βιαστικό τρόπο θα ήταν ένα απόλυτο, συνολικό και ασυγχώρητο λάθος», είπε στη Βουλή, όπου σήμερα αναμένεται να γίνει ψηφοφορία για την παράταση των περιορισμών στις μετακινήσεις για άλλες δύο εβδομάδες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ