Η Κίνα κήρυξε το Σάββατο ημέρα πένθους για τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα. Για τρία λεπτά ο χρόνος ήταν σα να σταμάτησε στη Κίνα καθώς οι πάντες άφησα ότι έκαναν και συμμετείχαν στο πένθος.

 

Η μέρα πένθους συμπίπτει με την έναρξη του ετήσιας γιορτής Τσιν Μιν, όπου εκατομμύρια οικογένειες τιμούν τους νεκρούς προγόνους τους και ακυρώθηκε σήμερα κάθε μορφή ψυχαγωγίας.

 

Η στιγμή πού όλοι σταμάτησαν και άρχισαν να ηχούν σειρήνες:

 

 

 

Εκατομμύρια Κινέζοι βγήκαν στο δρόμο και σιωπηλοί με σκυμμένα τα κεφάλια τήρησαν τρία λεπτά σιγής για θύματα του ιού. Σειρήνες και κόρνες αυτοκινήτων, τρένων και πλοίων ήχησαν από άκρη σε άκρη στη μνήμη των νεκρών.

 

Στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας, και επίκεντρο της επιδημίας, όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες των αστικών περιοχών έγιναν κόκκινοι την ώρα τήρησης της σιγής και διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων. Υπάλληλοι που ήταν σε καταστήματα άφησαν στη μέση την εργασία τους και συγκεντρώθηκαν στο δρόμο.

 

 

 

 

 

Στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι τίμησαν τους νεκρούς μπροστά από τη σημαία της χώρας, με λευκά άνθη στο στήθος τους, σύμβολο του πένθους, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Από την επιδημία του κορονοϊού έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι η ασθένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.