Ινδία: Η καθημερινότητα των αστέγων εν μέσω κορωνοϊού - «Η ζωή μας δεν έχει καμία αξία για κανέναν»

Ινδία: Η καθημερινότητα των αστέγων εν μέσω κορωνοϊού - «Η ζωή μας δεν έχει καμία αξία για κανέναν» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σε μία πυκνοκατοικημένη γειτονιά στο Νέο Δελχί, εκατοντάδες άστεγοι κάνουν ουρά για να πάρουν ένα πιάτο ρύζι και αρακά που μοιράζουν εθελοντές από την καρότσα φορτηγού. Ελάχιστοι στο πλήθος φορούν μάσκες. Δεν υπάρχουν αντισηπτικά για τα χέρια, ούτε λεκάνες με νερό για πλύσιμο, ούτε «κοινωνική αποστασιοποίηση».

«Χρειάζομαι το φαγητό. Αν σταθώ σε απόσταση, κάποιος άλλος θα μπει ανάμεσα», λέει αφοπλιστικά ένας από τους αστέγους.

Οι εθελοντές λένε ότι τέτοιες σκηνές επαναλαμβάνονται καθημερινά σε ολόκληρη την Ινδία, καθώς εργάτες και ρακοσυλλέκτες, οι περισσότεροι άστεγοι ή υπερβολικά φτωχοί για να αγοράσουν ένα πιάτο φαΐ, έχουν πληγεί από το lockdown των τριών εβδομάδων που διέταξε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Ινδία: Η καθημερινότητα των αστέγων εν μέσω κορωνοϊού - «Η ζωή μας δεν έχει καμία αξία για κανέναν» Facebook Twitter
ΕΡΑ

Οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια των αστέγων στην Ινδία δεν έχουν κανέναν τρόπο να κερδίσουν χρήματα από την επιβολή του αποκλεισμού στις 25 Μαρτίου. Με τους δρόμους έρημους, ούτε η επαιτεία είναι πλέον επιλογή.

Πολλοί κυκλοφορούν ασκόπως, άλλοι έχουν βρει καταφύγια όπου οι άνθρωποι κοιμούνται σε σειρές ο ένας δίπλα στον άλλο.

Η τύχη των εσωτερικών μεταναστών που αναγκάσθηκαν να περπατήσουν μίλια και μίλια για να φθάσουν στα σπίτια τους μετά το lockdown απασχόλησε πολύ τον ινδικό Τύπο. Ομως οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι οι άστεγοι της Ινδίας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας. Η Ινδία έχει καταγράψει 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 38 θανάτους. Ομως, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση για ανεπαρκή σχεδιασμό πριν από την επιβολή του lockdown.

Ινδία: Η καθημερινότητα των αστέγων εν μέσω κορωνοϊού - «Η ζωή μας δεν έχει καμία αξία για κανέναν» Facebook Twitter
ΕΡΑ

«Δεν μπορείς να επιβάλλεις τέτοια δραστικά μέτρα σε έναν πληθυσμό του μεγέθους της Ινδίας έτσι ξαφνικά», λέει ο διευθυντής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εργάζεται με τους αστέγους , του Housing and Land Rights Network.

Στα καταφύγια, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, όπως η έλλειψη χώρου και συνθηκών υγιεινής. «Αν ένα άτομο σε ένα καταφύγιο προσβληθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η εξάπλωση».

Οι άστεγοι στους δρόμους της Ινδίας αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό με σκυθρωπή μοιρολατρία.

«Κάποιοι από μας θα πεθάνουν, κάποιοι θα ζήσουν για να υποφέρουν», λέει ένας 45χρονος άστεγος στο Νέο Δελχί.

«Είμαστε φτωχοί. Μας έχουν αφήσει εδώ να πεθάνουμε. Οι ζωές μας δεν έχουν αξία για κανέναν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ