Κορωνοϊός: Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι συμπτώματα-κλειδιά στους ασθενείς

Κορωνοϊός: Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι συμπτώματα-κλειδιά στους ασθενείς Facebook Twitter
0

H απώλεια γεύσης και όσφρησης μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες για το νέο κορωνοϊό, στην οποία αναφέρεται το Reuters.

Έξι στους δέκα ασθενείς (το 59%) με λοίμωξη Covid-19 επιβεβαιωμένη με τεστ, ανέφεραν τα συμπτώματα της απώλειας όσφρησης ή γεύσης, σύμφωνα με την έρευνα Βρετανών ερευνητών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, δείχνει ότι πρόκειται για συμπτώματα-κλειδιά για τη διάγνωση της νόσου και όχι για περιθωριακά συμπτώματα. Συγκριτικά, μόνο το 18% όσων βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ για το νέο κορονοϊό, είχαν απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, συνέλεξαν στοιχεία για τα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής (Covid Symptom Tracker app), που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες και στην οποία έδωσαν στοιχεία περίπου 400.000 χρήστες μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Από αυτούς, οι 1.702 είχαν κάνει ήδη το τεστ για Covid-19 και οι 579 είχαν βγει θετικοί, ενώ οι 1.123 αρνητικοί. Μεταξύ όσων επιβεβαιωμένα είχαν τη νόσο, η πλειονότητα (59%) ανέφερε απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει έως τώρα προσθέσει αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των συχνών συμπτωμάτων της Covid-19. Η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να συμβεί και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.

Από την άλλη, οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εντοπίζουν ποιος συνδυασμός συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να παραπέμπει σε μόλυνση από τον κορονοϊό, θεωρούν ότι η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης αποτελούν τα πιο χρήσιμα έξτρα συμπτώματα για τη διάγνωση της νόσου, αν συνδυάζονται με πυρετό και βήχα.

«Όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι άνθρωποι με απώλεια όσφρησης και γεύσης φαίνεται να έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19 και συνεπώς θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για τουλάχιστον επτά μέρες, ώστε να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου», ανέφερε ο Σπέκτορ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ=ΜΠΕ/ Reuters/ ΒΒC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM