Κορωνοϊός: Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι συμπτώματα-κλειδιά στους ασθενείς

Κορωνοϊός: Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι συμπτώματα-κλειδιά στους ασθενείς Facebook Twitter
0

H απώλεια γεύσης και όσφρησης μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες για το νέο κορωνοϊό, στην οποία αναφέρεται το Reuters.

Έξι στους δέκα ασθενείς (το 59%) με λοίμωξη Covid-19 επιβεβαιωμένη με τεστ, ανέφεραν τα συμπτώματα της απώλειας όσφρησης ή γεύσης, σύμφωνα με την έρευνα Βρετανών ερευνητών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, δείχνει ότι πρόκειται για συμπτώματα-κλειδιά για τη διάγνωση της νόσου και όχι για περιθωριακά συμπτώματα. Συγκριτικά, μόνο το 18% όσων βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ για το νέο κορονοϊό, είχαν απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, συνέλεξαν στοιχεία για τα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής (Covid Symptom Tracker app), που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες και στην οποία έδωσαν στοιχεία περίπου 400.000 χρήστες μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Από αυτούς, οι 1.702 είχαν κάνει ήδη το τεστ για Covid-19 και οι 579 είχαν βγει θετικοί, ενώ οι 1.123 αρνητικοί. Μεταξύ όσων επιβεβαιωμένα είχαν τη νόσο, η πλειονότητα (59%) ανέφερε απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει έως τώρα προσθέσει αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των συχνών συμπτωμάτων της Covid-19. Η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να συμβεί και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.

Από την άλλη, οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εντοπίζουν ποιος συνδυασμός συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να παραπέμπει σε μόλυνση από τον κορονοϊό, θεωρούν ότι η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης αποτελούν τα πιο χρήσιμα έξτρα συμπτώματα για τη διάγνωση της νόσου, αν συνδυάζονται με πυρετό και βήχα.

«Όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι άνθρωποι με απώλεια όσφρησης και γεύσης φαίνεται να έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19 και συνεπώς θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για τουλάχιστον επτά μέρες, ώστε να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου», ανέφερε ο Σπέκτορ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ=ΜΠΕ/ Reuters/ ΒΒC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM