Ο κορωνοϊός «έριξε» την κυβέρνηση στο Κόσοβο

Ο κορωνοϊός «έριξε» την κυβέρνηση στο Κόσοβο Facebook Twitter
Ο κορωνοϊός έριξε την κυβέρνηση του Κούρτι στο Κόσοβο. (Πηγή φωτό EPA)
0

Το Κόσοβο, εκτός από την εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι τώρα αντιμέτωπο και με την πολιτική κρίση, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι «έπεσε» έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στην εξουσία, εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού. Στη χώρα έχουν εντοπιστεί 71 κρούσματα έως τώρα και ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, 82 βουλευτές (από τους 120 συνολικά) τάχθηκαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο κυβερνητικός εταίρος, το κόμμα LDK. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του Κούρτι να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών Άγκιμ Βέλιου του LDK.

Ο Βέλιου στήριζε το αίτημα του Προέδρου του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού. Αντί γι' αυτό, ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων. Ο Κούρτι υποστήριζε ότι δεν δικαιολογείται ένα τόσο δραστικό μέτρο, όπως η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Η πολιτική είναι η πιο επικίνδυνη πανδημία»

Η πολιτική κρίση προκάλεσε την οργή των πολιτών, που θέλουν η ηγεσία να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πολλοί βγήκαν στα μπαλκόνια, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καθώς απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ένας διαδηλωτής που κατάφερε να φτάσει έως την είσοδο του Κοινοβουλίου σήκωσε ένα πανό που ανέγραφε «Η πιο επικίνδυνη πανδημία στο Κόσοβο είναι η πολιτική. Ντροπή!».

Ο Κούρτι θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός για έως και δύο εβδομάδες, όμως είναι ασαφές το τι θα ακολουθήσει. Αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα του δεν θα μπορέσει να βρει κυβερνητικό εταίρο. Από την άλλη, δεν μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές, λόγω του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, υποστήριξε ότι ο λόγος που έγινε πρόταση δυσπιστίας δεν είναι ο κορωνοϊός. Μιλώντας στους βουλευτές του πριν από την ψηφοφορία, ο Κούρτι υποστήριξε πως αυτό έγινε προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, που έχουν συμφωνήσει οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Χάσιμ Θάτσι και Αλεξάνταρ Βούσιτς αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ