Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα το άνοιγμα των συνόρων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα το άνοιγμα των συνόρων Facebook Twitter
0

Δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Τουρκία το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ε.Ε ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για αν η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της προς την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει επιβεβαιωθεί ξεκάθαρα από καμία επίσημη κρατική πηγή της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Λιβύη, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο ήταν το τίμημα που έπρεπε να καταβάλει η κυβέρνηση της Τρίπολης προκειμένου να εξασφαλίσει τη στρατιωτική στήριξη της Άγκυρας εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

«Και καθώς (οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρίας Wagner) υποστήριζαν τον Χαφτάρ και οι επιθέσεις του γινόταν όλο και περισσότερο απειλητικές, η κυβέρνηση στην Τρίπολη ζήτησε βοήθεια. Απευθύνθηκαν στους Τούρκους και είπαν ότι τους χρειάζονται. Και οι Τούρκοι συμφώνησαν. Και είχαν τους λόγους τους. Νομίζω ότι το τίμημα που ζήτησαν οι Τούρκοι ήταν η ναυτιλιακή συμφωνία που υπεγράφη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες και την ενδεχόμενη εξερεύνηση πετρελαίου», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο σημείο αυτό, εστίασε στην ευρύτερη εικόνα που αφορά τον ρόλο της ρωσικής εμπλοκής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια «διασύνδεση» μεταξύ του τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ και του τι συμβαίνει στην Τρίπολη. Μάλιστα σημείωσε ότι παράγοντας που άλλαξε τα δεδομένα στη Λιβύη ήταν η στήριξη που έλαβε ο στρατηγός Χαφτάρ από τους μισθοφόρους της ρωσικής εταιρίας Wagner.

«Κατέστη, λοιπόν, σαφές ότι εδώ διακυβεύονται όχι μόνο περιφερειακά, αλλά και αμερικανικά συμφέροντα, επειδή είναι σαφές ότι οι Ρώσοι βλέπουν τώρα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στη Λιβύη, το οποίο έχει χαμηλό ρίσκο και υψηλό κέρδος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM