H νέα μεταναστευτική πολιτική ίσως ενισχύσει τη σύγχρονη δουλεία στη μετά Brexit εποχή - Δυσοίωνες προειδοποιήσεις

H νέα μεταναστευτική πολιτική ίσως ενισχύσει τη σύγχρονη δουλεία στη μετά Brexit εποχή - Δυσοίωνες προειδοποιήσεις Facebook Twitter
1

Η υιοθέτηση ενός νέου καθεστώτος μετανάστευσης στη μετά Brexit εποχή, με κλείσιμο των βρετανικών συνόρων στους ανειδίκευτους εργάτες, ενέχει τον κίνδυνο εκτόξευσης της μαύρης και καταναγκαστικής εργασίας, ακόμα και της ενίσχυσης της σύγχρονης δουλείας για τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων από την ΕΕ, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με οργανώσεις, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής τόσο για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τα (εργασιακά) δικαιώματά τους στη μετά Brexit εποχή, όσο και για όσους μεταφερθούν στη χώρα από διακινητές, δελεαζόμενοι από το μαύρο χρήμα της εστίασης, της γεωργίας, της οικοδομής.

Η οργάνωση East European Resource Centre εκφράζει φόβο δε, πως κάποιες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, προσλαμβάνοντας εργάτες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής της χώρας, στην περίπτωση που η προσφορά εργατικού δυναμικού χαμηλής εξειδίκευσης υποχωρήσει εξαιτίας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

«Ας μην κοροϊδευόμαστε: Κάποιος θα πρέπει να κάνει τη βρώμικη, χαμηλά αμειβόμενη δουλειά, από την οικοδομή και την επεξεργασία τροφίμων έως την κοινωνική φροντίδα. Όλοι αυτοί οι εργάτες από πού θα έρθουν;» διερωτάται η γενική διευθύντρια του Κέντρου, Μπάρμπαρα Ντρόζντοβιτζ, συμπληρώνοντας: «Ακόμα και τώρα που οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι είναι δύο από τις πέντε εθνικότητες που καταγράφονται ως θύματα σύγχρονης δουλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως η αυξανόμενη πίεση για μείωση του εργατικού κόστους (όσο η προσφορά ανειδίκευτων εργατών πέφτει) θα μεταφραστεί σε πολύ σοβαρότερη εργασιακή εκμετάλλευση και κακομεταχείριση».

Όπως επισημαίνει η Έμιλι Κένγουεϊ, σύμβουλος πολιτικής στο Focus on Labour Exploitation «αν εξαιρέσει κανείς τις νόμιμες διαδρομές, οι άνθρωποι αναμένεται να πέσουν στα χέρια των διακινητών», επικαλούμενη την πρόσφατη τραγωδία του περασμένου Οκτωβρίου όταν 39 Βιετναμέζοι βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο.

Και συνεχίζει: «Αυτή (η μεταναστευτική πολιτική) αναμένεται να αυξήσει τους αριθμούς αδήλωτης εργασίας, εκτός κι αν η κυβέρνηση βρει έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καταγγείλουν την εκμετάλλευση χωρίς να κινδυνεύουν να απελαθούν. Γνωρίζουμε πως οι εργάτες δεν καταγγέλλουν εκμετάλλευση και διακίνηση εξαιτίας του φόβου πως τα στοιχεία τους θα καταλήξουν στο Αλλοδαπών».

Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν αναφερθεί στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος ως πιθανά θύματα σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία, το 2018. Μάλιστα, η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, Τερέσα Μέι είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο νόμο, οι εργαζόμενοι χωρίς ειδίκευση και όσοι δεν μιλούν αγγλικά δεν θα μπορούν να αποκτήσουν θεωρήσεις, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, μια πολιτική που θα τερματίσει την εποχή της φθηνής εργασίας σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Όπως ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι στόχευε στη μείωση της συνολικής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα εφαρμόσει σύστημα, που βασίζεται σε μοριοδότηση των επίδοξων μεταναστών στα πρότυπα του αυστραλιανού μεταναστευτικού συστήματος, όπως υποσχέθηκε στο προεκλογικό της μανιφέστο. Σύμφωνα με το καθεστώς, οι εργαζόμενοι που θα θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να τους έχει προσφερθεί μια εξειδικευμένη εργασία σε έναν «εγκεκριμένο εργοδότη». Θα τους απονέμονται 50 μονάδες αν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
θα τερματίσει την εποχή της φθηνής εργασίας σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Πηγή: www.lifo.grΤους πέρασε άραγε ποτέ από το μυαλό ότι η εργασία δεν θα έπρεπε να είναι "φτηνή" αλλά αξιοπρεπώς αμειβόμενη, ακόμα κι αν (κατά τη γνώμη μου δε κυρίως εάν) είναι "βρώμικη" και ανθυγιεινή