Μακρόν: Τέλος οι ιμάμηδες από το εξωτερικό - «Να σέβονται όλοι τον γαλλικό νόμο»

Μακρόν: Τέλος οι ιμάμηδες από το εξωτερικό - «Να σέβονται όλοι τον γαλλικό νόμο» Facebook Twitter
Τέλος στο πρόγραμμα ιμάμηδων και δασκάλων από το εξωτερικό βάζει ο Εμανουέλ Μακρόν - ΕΡΑ
5

Σε μία πολυαναμενόμενη παρέμβαση, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το σταδιακό τέλος του συστήματος σύμφωνα με το οποίο ξένες χώρες αποστέλλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για κήρυγμα.

Σε μία προσπάθεια να μπει τέλος σ' αυτό που αποκάλεσε «κίνδυνο διχασμού», ο Μακρόν - παρότι έως τώρα κρατούσε αποστάσεις από ζητήματα που αφορούσαν την μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης - ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής στου στη Μυλούζη, ο Μακρόν τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει την «ξένη παρέμβαση», μέσω του πώς λειτουργούν οι μουσουλμάνοι και πώς είναι οργανωμένες οι θρησκευτικές οργανώσεις σε ένα κοσμικό κράτος.

«Το πρόβλημα είναι πως στο όνομα της θρησκείας, κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν εαυτούς από το κράτος και ως εκ τούτου δεν σέβονται τους νόμους του» τόνισε.

Ο Μακρόν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να βάλει τέλος σε ένα πρόγραμμα του 1977 που επέτρεπε σε εννέα χώρες να στέλνουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού, χωρίς την επίβλεψη των γαλλικών Αρχών.

Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, του οποίου οι μαθητές φτάνουν τις 80.000 ετησίως, οι Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Τουρκία. Μόνο αυτές τις τέσσερις χώρες έστελναν 300 ιμάμηδες κάθε χρόνο - οι οποίοι, όπως διεμήνυσε ο Μακρόν, θα είναι και οι τελευταίοι.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο Γάλλων Μουσουλμάνων (το σώμα που εκπροσωπεί το Ισλάμ στη Γαλλία) να βρει λύση ώστε να εκπαιδεύει ιμάμηδες σε γαλλικό έδαφος, να διασφαλίζει πως μιλούν γαλλικά και πως δεν εξαπλώνουν το κήρυγμά τους.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού στη Γαλλία, δίνοντας στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την χρηματοδότηση των τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων, εξήγησε ο Μακρόν.

«Αυτό το τέλος στο ισλαμικό αυτό σύστημα είναι πολύ σημαντικό στον περιορισμό της ξένης επιρροής και τη διασφάλιση πως όλοι σέβονται τους νόμους της Γαλλίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μυλούζη.

Με πληροφορίες από Reuters/Europost

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
@Γράφων 20.2.2020 | 16:31 Νομίζω ότι αυτή η αυτομαστίγωση δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη (ίσως πλην ανατολικών χωρών και Ελλάδας, που δεν είχαμε αποικίες). Και διάφορες νοοτροπίες, που βρίσκουν έκφραση και στις πολιτικές, εδράζουν σε μια αίσθηση ενοχής αυτοτιμωρίας. Έχω επισκεφθεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες, που έχει ανοίξει σχετικά πρόσφατα, και ήδη από τα πρώτα εκθέματα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δουλεμπόριο και την αποικιορατία.
Να θυμίσουμε βέβαια για τους πολυ ευαισθητους πχ με τις σταυροφορίες την μάχη του Πουατιέ που είχε προηγηθεί.Δυστυχώς οι δυτικοί δεν είναι αυτά τα τέρατα που πολλούς θα βόλευε να είναι.
Γράφων 21.2.2020 | 07:42 Α, καλά, οι Σταυροφορίες είναι άλλη πονεμένη ιστορία. Από τα μεγαλύτερα ψευδοεπιχειρήματα! Η δε σύγκριση που κάνουν ορισμένοι, έως και αρκετοί, μεταξύ Σταυροφόρων και σημερινών τζιχαντιστών θα κάνει τους ιππότες να στριφογυρίζουν στους πολύχρωμους τάφους τους, στον υπέρλαμπρο Καθεδρικό Ναό της Βαλέτας. Θα δοθεί κάποια ευκαιρία να συζητήσουμε και για αυτό.