Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη θεώρηση βίζας

Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη θεώρηση βίζας Facebook Twitter
0

Σε ισχύ βρίσκονται οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θεωρήσεις βίζας.

Νέοι απλούστεροι κανόνες για τις αιτήσεις θεώρησης (visa) εκατομμυρίων νόμιμων ταξιδιωτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ΕΕ ισχύουν από τις 2 Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης και των απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ταξιδιώτες εις το εξής μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους, αντί για τους 3 μήνες που ίσχυαν ως τώρα, ενώ όσοι ταξιδεύουν συχνά θα μπορούν πλέον να αποκτούν ευκολότερα θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Το τέλος θεώρησης αυξάνεται από τα 60 στα 80 ευρώ, έτσι ώστε «να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων ασφάλειας ή παράτυπης μετανάστευσης», ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση του τέλους από το 2006.

Ένα νέο στοιχείο είναι ότι η ΕΕ θα μπορεί να προσαρμόζει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων θεώρησης (π.χ. όσον αφορά τον χρόνο, το ύψος του τέλους θεώρησης ή την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) ανάλογα με το αν μια χώρα εκτός ΕΕ συνεργάζεται ικανοποιητικά για την επιστροφή και την επανεισδοχή των υπηκόων της που διαμένουν παράτυπα στην ΕΕ.

Οι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις καλύπτουν τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 22 κράτη μέλη και τέσσερις συνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος, οι πολίτες 105 χωρών και οντοτήτων εκτός ΕΕ υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση όταν ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν για επισκέψεις βραχείας διαμονής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ