Γερμανία: Νέα κόντρα για το νικάμπ - Απαγόρευσαν την είσοδο φοιτήτριας σε πανεπιστήμιο

Γερμανία: Νέα κόντρα για το νικάμπ - Απαγόρευσαν την είσοδο φοιτήτριας σε πανεπιστήμιο Facebook Twitter
0

Η αντιπαράθεση σχετικά με την κάλυψη των γυναικών μουσουλμάνων που ζουν σε χώρες της Δύσης αναζωπυρώνεται στην Γερμανία, με αφορμή την περίπτωση φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο του Κιέλου, η οποία επέμενε να παρακολουθεί τα μαθήματά της φορώντας νικάμπ, παρά την απαγόρευση από την σχολή της.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου απαγόρευσε σε φοιτήτρια να προσέρχεται στις παραδόσεις φορώντας νικάμπ και, όταν εκείνη αρνήθηκε να συμμορφωθεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία, το Πανεπιστήμιο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του κρατιδίου (Σλέσβιγκ-Χολστάιν), την οποία απαρτίζουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με το CDU, υπάρχει σχέδιο νόμου το οποίο επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να αποφασίζουν ανεξάρτητα εάν θα προχωρούν σε απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου των φοιτητών ή των φοιτητριών, το οποίο ωστόσο μπλόκαραν οι Πράσινοι. «Η ελευθερία να φέρει κανείς θρησκευτικά σύμβολα είναι απόδειξη μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία διέπεται από τους κανόνες του κράτους δικαίου», δήλωσε η επικεφαλής τους στο κρατίδιο Αν-Κάτριν Τραντσίσκα.

«Πρόκειται για το μέλλον της ελεύθερης κοινωνίας μας. Οι Πράσινοι δεν αναλαμβάνουν τη ευθύνη τους και αφήνουν τα πανεπιστήμιά μας μόνα τους», τόνισε η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου Κάριν Πρίεν, για να βρει απροσδόκητη στήριξη από τον πρώην αρχηγό των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Ακόμη κι αν πρόκειται για μόνο μία περίπτωση, η μπούρκα ή το νικάμπ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την μαντίλα. Εδώ στόχος είναι να γίνουν οι γυναίκες αόρατες ως άνθρωποι στον δημόσιο χώρο. Για ποιον λόγο; Ώστε οι άνδρες να μην τους επιτίθενται σαν ζώα; Συγγνώμη, αλλά δεν πείθομαι».

Κριτική όμως άσκησε και η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών μουσουλμάνων, Σεϊράν Άτες, επισημαίνοντας στην εφημερίδα ότι «το ισλάμ δεν αναγνωρίζει σύμβολα» και ότι η κάλυψη του κεφαλιού είναι «ηθικός περιορισμός της ενδυμασίας, για την προστασία των γυναικών από τα σεξουαλικά ανδρικά βλέμματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανοιχτή κοινωνία».

Παράλληλα, Διοικητικό Δικαστήριο του Αμβούργου αποφάνθηκε ότι μια 16χρονη μαθήτρια είναι ελεύθερη να προσέρχεται στα μαθήματά της με πλήρως καλυμμένο το κεφάλι, προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης: «Ακόμη και αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη, δεν θα διστάσουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία για τα σχολεία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Παιδείας του Αμβούργου Τίες Ράμπε, τονίζοντας ότι «ανεξαρτήτως του ποια θρησκεία ή κουλτούρα το επιβάλλει, στο σχολείο δείχνουν όλοι ελεύθερα το πρόσωπό τους και θα κάνουμε το παν προκειμένου αυτό να διασφαλιστεί στο μέλλον».

Η παιδαγωγική διαδικασία βασίζεται στην επικοινωνία όχι μόνο διδάσκοντος και μαθητή, αλλά και των μαθητών μεταξύ τους, πρόσθεσε ο κ. Ράμπε και ανακοίνωσε ότι αν η προσφυγή στην επόμενη βαθμίδα του δικαστηρίου δεν αποδειχθεί αρκετή, θα προωθήσει αλλαγή της νομοθεσίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως θρησκείας, μπορούν να συμμετέχουν στα μαθήματα ισότιμα». Για αυτό π.χ. μαθητές άλλων θρησκευμάτων μπορούν να λείψουν από το σχολείο στις δικές τους γιορτές, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM