Γερμανία: Νέα κόντρα για το νικάμπ - Απαγόρευσαν την είσοδο φοιτήτριας σε πανεπιστήμιο

Γερμανία: Νέα κόντρα για το νικάμπ - Απαγόρευσαν την είσοδο φοιτήτριας σε πανεπιστήμιο Facebook Twitter
0

Η αντιπαράθεση σχετικά με την κάλυψη των γυναικών μουσουλμάνων που ζουν σε χώρες της Δύσης αναζωπυρώνεται στην Γερμανία, με αφορμή την περίπτωση φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο του Κιέλου, η οποία επέμενε να παρακολουθεί τα μαθήματά της φορώντας νικάμπ, παρά την απαγόρευση από την σχολή της.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου απαγόρευσε σε φοιτήτρια να προσέρχεται στις παραδόσεις φορώντας νικάμπ και, όταν εκείνη αρνήθηκε να συμμορφωθεί και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία, το Πανεπιστήμιο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του κρατιδίου (Σλέσβιγκ-Χολστάιν), την οποία απαρτίζουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με το CDU, υπάρχει σχέδιο νόμου το οποίο επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να αποφασίζουν ανεξάρτητα εάν θα προχωρούν σε απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου των φοιτητών ή των φοιτητριών, το οποίο ωστόσο μπλόκαραν οι Πράσινοι. «Η ελευθερία να φέρει κανείς θρησκευτικά σύμβολα είναι απόδειξη μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία διέπεται από τους κανόνες του κράτους δικαίου», δήλωσε η επικεφαλής τους στο κρατίδιο Αν-Κάτριν Τραντσίσκα.

«Πρόκειται για το μέλλον της ελεύθερης κοινωνίας μας. Οι Πράσινοι δεν αναλαμβάνουν τη ευθύνη τους και αφήνουν τα πανεπιστήμιά μας μόνα τους», τόνισε η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου Κάριν Πρίεν, για να βρει απροσδόκητη στήριξη από τον πρώην αρχηγό των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Ακόμη κι αν πρόκειται για μόνο μία περίπτωση, η μπούρκα ή το νικάμπ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την μαντίλα. Εδώ στόχος είναι να γίνουν οι γυναίκες αόρατες ως άνθρωποι στον δημόσιο χώρο. Για ποιον λόγο; Ώστε οι άνδρες να μην τους επιτίθενται σαν ζώα; Συγγνώμη, αλλά δεν πείθομαι».

Κριτική όμως άσκησε και η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών μουσουλμάνων, Σεϊράν Άτες, επισημαίνοντας στην εφημερίδα ότι «το ισλάμ δεν αναγνωρίζει σύμβολα» και ότι η κάλυψη του κεφαλιού είναι «ηθικός περιορισμός της ενδυμασίας, για την προστασία των γυναικών από τα σεξουαλικά ανδρικά βλέμματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανοιχτή κοινωνία».

Παράλληλα, Διοικητικό Δικαστήριο του Αμβούργου αποφάνθηκε ότι μια 16χρονη μαθήτρια είναι ελεύθερη να προσέρχεται στα μαθήματά της με πλήρως καλυμμένο το κεφάλι, προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης: «Ακόμη και αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη, δεν θα διστάσουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία για τα σχολεία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Παιδείας του Αμβούργου Τίες Ράμπε, τονίζοντας ότι «ανεξαρτήτως του ποια θρησκεία ή κουλτούρα το επιβάλλει, στο σχολείο δείχνουν όλοι ελεύθερα το πρόσωπό τους και θα κάνουμε το παν προκειμένου αυτό να διασφαλιστεί στο μέλλον».

Η παιδαγωγική διαδικασία βασίζεται στην επικοινωνία όχι μόνο διδάσκοντος και μαθητή, αλλά και των μαθητών μεταξύ τους, πρόσθεσε ο κ. Ράμπε και ανακοίνωσε ότι αν η προσφυγή στην επόμενη βαθμίδα του δικαστηρίου δεν αποδειχθεί αρκετή, θα προωθήσει αλλαγή της νομοθεσίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως θρησκείας, μπορούν να συμμετέχουν στα μαθήματα ισότιμα». Για αυτό π.χ. μαθητές άλλων θρησκευμάτων μπορούν να λείψουν από το σχολείο στις δικές τους γιορτές, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM