Μια φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία κρατά ένα T-shirt, ποζάροντας δίπλα στον σκιτσογράφο που του το χάρισε, εξόργισε τους Γάλλους αστυνομικούς.

 

Η φωτογραφία έγινε γρήγορα viral, καθώς το σχέδιο στο T-shirt που κρατούσε ο Γάλλος πρόεδρος αποτελούσε μια ευθεία αναφορά στην αστυνομική βία. Ο σκιτσογράφος Julien Berjeaut, γνωστός ως Jul, χάρισε στον Μακρόν το επίμαχο μπλουζάκι. Σε αυτό απεικονιζόταν μια γάτα, με ένα μάτι και υπήρχε αναφορά στο όπλο που στη Γαλλία λέγεται LBD και η χρήση του έχει απαγορευθεί στις δυνάμεις ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά η γαλλική αστυνομία το χρησιμοποιεί ακόμη.

 


Ο τρόπος που οι Γάλλοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές έχει βρεθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, τόσο στους μήνες των σφοδρών διαδηλώσεων που έκαναν τα «Κίτρινα Γιλέκα», όσο και τελευταία, στις κινητοποιήσεις εν μέσω των απεργιών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

 

 

«Περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Ιβ Λεφέμπρ, γενικός γραμματέας του σωματείου των αστυνομικών. «Αυτή η φωτογραφία είναι ένδειξη δυσπιστίας και περιφρόνησης σε εκείνους που του επέτρεψαν να παραμείνει πρόεδρος, χάρη στις ενέργειές τους για την τήρηση της τάξης», συμπλήρωσε.

 

 

Δεν ήταν ο μόνος συνδικαλιστής αστυνομικός που στράφηκε κατά του προέδρου. «Έχουν γίνει περισσότερες διαδηλώσεις από ποτέ από τον Μάιο του 2017, όταν εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν. Η αστυνομία, δυστυχώς, έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο για την τήρηση της τάξης, αντί να αφοσιωθεί στην ασφάλεια των Γάλλων», είπε ο Φιλίπ Καπόν, του σωματείου UNSA.

 

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε στις αντιδράσεις λέγοντας «Πρέπει να υπερασπιστώ τη δημιουργικότητα και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό το T-shirt λέει κάτι πολύ προφανές για τη χώρα μας και την ελευθερία έκφρασής της».

 

Με πληροφορίες από το Politico

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr