Η Süddeutsche Zeitung επικρίνει σφοδρά την Ευρώπη για τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό, κατηγορώντας την ΕΕ ότι δεν βελτιώνει τις συνθήκες στα ελληνικά νησιά γιατί, απλά, δεν θέλει.

 

«Η προσφυγική συμφωνία του 2016, την οποία η Μέρκελ προσπάθησε να σώσει με επιπρόσθετα δισεκατομμύρια προς τον Ερντογάν, οδήγησε την ΕΕ σε μια ηθική νιρβάνα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ΕΕ με την Τουρκία.


«Με βάση τη συμφωνία οι πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά έπρεπε να παραμείνουν εκεί μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους (...) Σήμερα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί γιατί η ΕΕ δεν έχει καταφέρει από το 2016 να φτιάξει περισσότερες τουαλέτες σε έναν λόφο στη Σάμο και να αποξηράνει το λασπώδες έδαφος στο προσφυγικό κέντρο της Λέσβου.

 

Η απάντηση είναι τόσο πικρή όσο και αληθινή. Επειδή δεν το θέλει, με βάση την εξής απλή υπόθεση: Αν οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, θα έρθουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξηγήσει κανείς ότι οι συνθήκες στη Μόρια της Λέσβου είναι πιο απαράδεκτες από ό,τι σε κάποιους προσφυγικούς καταυλισμούς σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου», συνεχίζει το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

 


Η γερμανική εφημερίδα επικρίνει όμως και την Ελλάδα- και κατ΄ επέκταση την Ευρώπη γιατί δεν κάνει κάτι για αυτό- σχετικά με τις αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, στον Έβρο. «Χωρίς διαδικασία, στο σκοτάδι της νύχτας. Μάρτυρες αναφέρουν ξυλοδαρμούς από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αρνείται ότι γνωρίζει κάτι για αυτό. Και η ΕΕ κλείνει τα μάτια και αποφεύγει να επικρίνει δημόσια την Αθήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από DW

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr