Η μηδενική παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα παραμένει η θέση της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

 

Τη Δευτέρα ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στη Σάμο, έπειτα από τη Λέρο και την Κω, συνεχίζοντας τις επαφές για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. «Αυτά τα κέντρα θα έχουν στόχο να εξετάζουν τα θέματα ασύλου και από εκεί και πέρα, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και όσοι δε δικαιούνται να επιστρέφονται προς τη Τουρκία», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι το κέντρο που δημιουργείται στη Σάμο πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια, τόσο για τους διαμένοντες σε αυτό, όσο και για τους κατοίκους του νησιού. «Να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου, που ήδη -από χθες- εφαρμόζεται στην Κω, με την κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα μας για 25 ημέρες, μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου. Να είναι επαρκές, ώστε να μας βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και, επίσης, να μας επιτρέψει να κάνουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία», συμπλήρωσε.

 

 

Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Πανουράκη, και τους δημάρχους του νησιού, κ.κ. Στάντζο και Λυμπέρη. «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό μας στόχο για το 2020. Επίσης, στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Μηταράκης μετά τις συναντήσεις.

 


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ