Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα

Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε σήμερα ότι η κρίση στη Λιβύη δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα», μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, η χώρα του οποίου θα ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη σύρραξη.

«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αλγέρι, τον πρώτο σταθμό του στην περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είπε ότι «συμφώνησε πλήρως» με τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο, στη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου για τη Λιβύη. «Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη, παρακολουθώντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και σήμερα την εξουσία διεκδικούν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά την GNA και πρόσφατα ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στη χώρα. Η Αλγερία από την άλλη δηλώνει ότι τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και απορρίπτει «κάθε ξένη παρέμβαση» στη γειτονική της χώρα.

Εκτός από το θέμα της Λιβύης, ο Ερντογάν, που συνοδεύεται στο Αλγέρι από πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, θα έχει συζητήσεις σχετικές με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Το 2017 η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλγερία, ξεπερνώντας τη Γαλλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, περίπου 1.000 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλγερία. Τους 11 πρώτους μήνες του 2019 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αλγερίας και Τουρκίας ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι ο πέμπτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Αλγερίας, μετά την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM