Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα

Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε σήμερα ότι η κρίση στη Λιβύη δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα», μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, η χώρα του οποίου θα ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη σύρραξη.

«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αλγέρι, τον πρώτο σταθμό του στην περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είπε ότι «συμφώνησε πλήρως» με τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο, στη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου για τη Λιβύη. «Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη, παρακολουθώντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και σήμερα την εξουσία διεκδικούν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά την GNA και πρόσφατα ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στη χώρα. Η Αλγερία από την άλλη δηλώνει ότι τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και απορρίπτει «κάθε ξένη παρέμβαση» στη γειτονική της χώρα.

Εκτός από το θέμα της Λιβύης, ο Ερντογάν, που συνοδεύεται στο Αλγέρι από πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, θα έχει συζητήσεις σχετικές με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Το 2017 η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλγερία, ξεπερνώντας τη Γαλλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, περίπου 1.000 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλγερία. Τους 11 πρώτους μήνες του 2019 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αλγερίας και Τουρκίας ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι ο πέμπτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Αλγερίας, μετά την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM