Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα

Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε σήμερα ότι η κρίση στη Λιβύη δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα», μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, η χώρα του οποίου θα ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή τη σύρραξη.

«Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής και με τους διεθνείς παράγοντες για να εγγυηθούμε την εκεχειρία και να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αλγέρι, τον πρώτο σταθμό του στην περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είπε ότι «συμφώνησε πλήρως» με τον Ερντογάν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο, στη διεθνή διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου για τη Λιβύη. «Εργαζόμαστε μαζί για την ειρήνη, παρακολουθώντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και σήμερα την εξουσία διεκδικούν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά την GNA και πρόσφατα ενέκρινε την αποστολή στρατιωτών στη χώρα. Η Αλγερία από την άλλη δηλώνει ότι τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και απορρίπτει «κάθε ξένη παρέμβαση» στη γειτονική της χώρα.

Εκτός από το θέμα της Λιβύης, ο Ερντογάν, που συνοδεύεται στο Αλγέρι από πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, θα έχει συζητήσεις σχετικές με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Το 2017 η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλγερία, ξεπερνώντας τη Γαλλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, περίπου 1.000 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλγερία. Τους 11 πρώτους μήνες του 2019 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αλγερίας και Τουρκίας ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι ο πέμπτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Αλγερίας, μετά την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM