Η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή

Η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

«Οι απώλειες που προκύπτουν από τη χρήση διεθνών συναλλαγών για φορολογικές απάτες και για φοροαποφυγή μειώνουν τα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ κατά περίπου 170 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πιοτρ Άρακ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Η Ένωση θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να θωρακίσει το φορολογικό σύστημα προκειμένου να έχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για τον νέο προϋπολογισμό, που θα καταρτιστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με σημαντική συνεισφορά με αυτόν», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Η μελέτη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Νταβός, με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το γενικότερο θέμα της φορολογίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός, ενώ φαίνεται να ελλοχεύει μια διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το πώς φορολογούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου.

Από τα 170 δισ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η ΕΕ, τα 60 δισ. ευρώ προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες -η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία- 46 δισ. ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δισ. ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δισ. ευρώ), η Βρετανία (14 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (11 δισ. ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM