Η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή

Η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

«Οι απώλειες που προκύπτουν από τη χρήση διεθνών συναλλαγών για φορολογικές απάτες και για φοροαποφυγή μειώνουν τα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ κατά περίπου 170 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πιοτρ Άρακ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Η Ένωση θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να θωρακίσει το φορολογικό σύστημα προκειμένου να έχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για τον νέο προϋπολογισμό, που θα καταρτιστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με σημαντική συνεισφορά με αυτόν», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Η μελέτη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Νταβός, με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το γενικότερο θέμα της φορολογίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός, ενώ φαίνεται να ελλοχεύει μια διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το πώς φορολογούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου.

Από τα 170 δισ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η ΕΕ, τα 60 δισ. ευρώ προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες -η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία- 46 δισ. ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δισ. ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δισ. ευρώ), η Βρετανία (14 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (11 δισ. ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM