Η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή

Η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 170 δισ. ευρώ από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

«Οι απώλειες που προκύπτουν από τη χρήση διεθνών συναλλαγών για φορολογικές απάτες και για φοροαποφυγή μειώνουν τα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ κατά περίπου 170 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πιοτρ Άρακ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Η Ένωση θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να θωρακίσει το φορολογικό σύστημα προκειμένου να έχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για τον νέο προϋπολογισμό, που θα καταρτιστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με σημαντική συνεισφορά με αυτόν», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Η μελέτη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Νταβός, με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το γενικότερο θέμα της φορολογίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός, ενώ φαίνεται να ελλοχεύει μια διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το πώς φορολογούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου.

Από τα 170 δισ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η ΕΕ, τα 60 δισ. ευρώ προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες -η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία- 46 δισ. ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δισ. ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δισ. ευρώ), η Βρετανία (14 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (11 δισ. ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM