Ανώτατος ηγέτης Ιράν: Κλόουν ο Τραμπ, ρίξαμε χαστούκι στις ΗΠΑ με το χέρι του θεού

Ανώτατος ηγέτης Ιράν: Κλόουν ο Τραμπ, ρίξαμε χαστούκι στις ΗΠΑ με το χέρι του θεού Facebook Twitter
Ο Χαμενεΐ επιτέθηκε στον Τραμπ και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Πηγή φωτό: EPA)
0

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έκανε μια σπάνια εμφάνιση στην προσευχή της Παρασκευής- για πρώτη φορά από το 2012- και στην ομιλία του επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ χιλιάδες συγκεντρωμένοι Ιρανοί φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική».


Τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ δείχνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε θεϊκή υποστήριξη για να δώσει ένα «χαστούκι στο πρόσωπο», είπε ο Χαμενεΐ, που κάλεσε τον ιρανικό λαό σε ενότητα και τόνισε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα λυγίσουν τη χώρα.


«Το γεγονός ότι το Ιράν έχει τη δύναμη να δίνει ένα τέτοιο χαστούκι σε μια παγκόσμια δύναμη δείχνει το χέρι του Θεού», είπε ο Χαμενεΐ, για το πυραυλικό χτύπημα εναντίον αμερικανικών στόχων στις 8 Ιανουαρίου, ως αντίποινα για το πλήγμα στο οποίο είχε σκοτωθεί ο Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Κλόουν ο Τραμπ, άξιοι περιφρόνησης οι Ευρωπαίοι»


Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν χαρακτήρισε «υπεροπτική δύναμη» τις ΗΠΑ και «κλόουν» τον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι προσποιείται πως στηρίζει τον ιρανικό λαό, αλλά «θα καρφώσει ένα δηλητηριώδες στιλέτο στην πλάτη τους». Μάλιστα, ανέφερε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, αλλά όχι με την Ουάσινγκτον.

Ο Χαμενεΐ επιτέθηκε όμως και στις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι «είναι πολύ αδύναμες για να κάνουν τους Ιρανούς να γονατίσουν». Χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας άξιες περιφρόνησης αλλά και υπηρέτες των ΗΠΑ. Η οργή του κατά των συγκεκριμένων χωρών προκλήθηκε επειδή ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπει η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.


Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ουκρανικού Boeing, με τους 176 νεκρούς, χαρακτήρισε το γεγονός «πικρό δυστύχημα», που λύπησε το Ιράν και χαροποίησε τους εχθρούς της χώρας, οι οποίοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν.


Με πληροφορίες από ΑP, AFP, Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM