Στη Γερουσία τα άρθρα παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ - Ξεκινά η δίκη

Στη Γερουσία τα άρθρα παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ - Ξεκινά η δίκη Facebook Twitter
0

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε σήμερα επισήμως την ιστορική διαδικασία της δίκης του Αμερικανού προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης του, και τα δύο άρθρα παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώστηκαν στην ολομέλεια της αμερικανικής Άνω Βουλής.

Τα άρθρα παραπομπής κατά τουΝτόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκαν στη Γερουσία - μετά από σχετικό αίτημα, χθες, της Βουλής των Αντιπροσώπων - από τους βουλευτές κατηγόρους που έχουν οριστεί στη δίκη για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου. 

Όπως επισημαίνει το CNN, παρότι η παρουσίαση των άρθρων σηματοδοτεί επισήμως την έναρξη της δίκης, αυτή δεν αναμένεται τυπικά να ξεκινήσει έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που προήδρευσε στη συνεδρίαση, κάλεσε τους επτά κατήγορους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στους οποίους επικεφαλής είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος  ανέγνωσε τα δύο άρθρα παραπομπής.

«...ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει πως θα παραμείνει απειλή κατά του Συντάγματος, στην περίπτωση παραμονής του στην εξουσία και πως ενεργεί με τρόπο κραυγαλέα ασύμβατο με τη διακυβέρνηση και το γράμμα του νόμου. Ο Πρόεδρος Τραμπ ως εκ τούτου δικαιολογεί την παραπομπή και τη δίκη, την απομάκρυνσή του από την προεδρία και την απόρριψή του από κάθε πόστο τιμής, εμπιστοσύνης και ωφελείας στις ΗΠΑ» κατέληξε ο Σιφ στην εισήγησή του.

Στη Γερουσία τα άρθρα παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ - Ξεκινά η δίκη Facebook Twitter
Το άρθρο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ - EPA


Η Γερουσία θα καλέσει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, που αναμένεται να ορκιστεί προσεχώς, προτού ορκίσει με τη σειρά του τους 100 γερουσιαστές, που θα είναι οι δικαστές. Ο Ρόμπερτς θα συντονίσει τη δίκη, μόλις την τρίτη στην ιστορία των ΗΠΑ, που αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 21η Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των άρθρων, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ αποκάλεσε τα άρθρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ ψευδή και κατασκευασμένα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει στις 19 Δεκεμβρίου για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου, για το φερόμενο «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία να διερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία ως «κυνήγι μαγισσών».

Με πληροφορίες από Guardian/CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ