Στη Γερουσία τα άρθρα παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ - Ξεκινά η δίκη

Στη Γερουσία τα άρθρα παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ - Ξεκινά η δίκη Facebook Twitter
0

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε σήμερα επισήμως την ιστορική διαδικασία της δίκης του Αμερικανού προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης του, και τα δύο άρθρα παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώστηκαν στην ολομέλεια της αμερικανικής Άνω Βουλής.

Τα άρθρα παραπομπής κατά τουΝτόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκαν στη Γερουσία - μετά από σχετικό αίτημα, χθες, της Βουλής των Αντιπροσώπων - από τους βουλευτές κατηγόρους που έχουν οριστεί στη δίκη για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου. 

Όπως επισημαίνει το CNN, παρότι η παρουσίαση των άρθρων σηματοδοτεί επισήμως την έναρξη της δίκης, αυτή δεν αναμένεται τυπικά να ξεκινήσει έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που προήδρευσε στη συνεδρίαση, κάλεσε τους επτά κατήγορους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στους οποίους επικεφαλής είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος  ανέγνωσε τα δύο άρθρα παραπομπής.

«...ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει πως θα παραμείνει απειλή κατά του Συντάγματος, στην περίπτωση παραμονής του στην εξουσία και πως ενεργεί με τρόπο κραυγαλέα ασύμβατο με τη διακυβέρνηση και το γράμμα του νόμου. Ο Πρόεδρος Τραμπ ως εκ τούτου δικαιολογεί την παραπομπή και τη δίκη, την απομάκρυνσή του από την προεδρία και την απόρριψή του από κάθε πόστο τιμής, εμπιστοσύνης και ωφελείας στις ΗΠΑ» κατέληξε ο Σιφ στην εισήγησή του.

Στη Γερουσία τα άρθρα παραπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ - Ξεκινά η δίκη Facebook Twitter
Το άρθρο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ - EPA


Η Γερουσία θα καλέσει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, που αναμένεται να ορκιστεί προσεχώς, προτού ορκίσει με τη σειρά του τους 100 γερουσιαστές, που θα είναι οι δικαστές. Ο Ρόμπερτς θα συντονίσει τη δίκη, μόλις την τρίτη στην ιστορία των ΗΠΑ, που αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 21η Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των άρθρων, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ αποκάλεσε τα άρθρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ ψευδή και κατασκευασμένα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει στις 19 Δεκεμβρίου για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου, για το φερόμενο «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία να διερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία ως «κυνήγι μαγισσών».

Με πληροφορίες από Guardian/CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ