ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Έντουαρντ Σνόουντεν: Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα έσοδα από την αυτοβιογραφία του

Έντουαρντ Σνόουντεν: Στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα έσοδα από την αυτοβιογραφία του Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν έχει δικαίωμα στα κέρδη από την πώληση της αυτοβιογραφίας του, και ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να αποδίδονται στην κυβέρνηση της χώρας. 

Το «Μεγάλο Φακέλωμα», το βιβλίο στο οποίο ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέρεται στο πώς αποφάσισε να διαρρεύσει απόρρητα κυβερνητικά σχέδια για μαζική παρακολούθηση, δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέβαλε αγωγή υποστηρίζοντας ότι η έκδοση του βιβλίου «παραβιάζει τις συμφωνίες περί μη αποκάλυψης που υπέγραψε (σ.σ. ο Σνόουντεν) τόσο με την CIA όσο και με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας» και ότι η κυκλοφορία του βιβλίου χωρίς αναθεώρηση από τους προαναφερθέντες οργανισμούς αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεών του. Οι δικηγόροι του Σνόουντεν υποστήριξαν ότι αν ο συγγραφέας είχε πιστέψει ότι η κυβέρνηση θα επανεξέταζε το βιβλίο του με καλή πίστη, θα το είχε όντως καταθέσει στις Αρχές πριν τη δημοσίευσή του. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δικαστής Λίαμ Ο' Γκάρντι αποφάσισε ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παρακρατήσει τα έσοδα από το βιβλίο του Σνόουντεν. «Η κυβέρνηση μπορεί να κλέψει ένα δολάριο αλλά δεν μπορεί να διαγράψει την ιδέα που το κέρδισε ... Έγραψα αυτό το βιβλίο για εσάς και πιστεύω πως η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την κυκλοφορία του μόνο θα σας παροτρύνει να το διαβάσετε, και στη συνέχεια να το χαρίσει σε κάποιον άλλον». Όταν ρωτήθηκε από έναν ακόλουθο για το πώς γίνεται ο αναγνώστης να αγοράσει το βιβλίο και να δώσει στον συγγραφέα το ποσό, ο Σνόουντεν πρότεινε στους αναγνώστες να δωρίσουν χρήματα στις οικογένειες που του παρείχαν στέγη στο Χονγκ Κονγκ το 2013 όταν και αποκαλύφθηκε η υπόθεση και έδωσε σχετικό σύνδεσμο της οργάνωσης που τους υποστηρίζει. 

Ο Σνόουντεν είπε πως το βιβλίο θα συνεχίζει να πωλείται σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί (ακόμα) να απαγορεύσει το βιβλίο, έτσι απαγορεύουν τα κέρδη του ώστε να αποτρέπουν τη συγγραφή τέτοιων βιβλίων». Από την πλευρά του, ο Μπρετ Μαξ Κάουφμαν, δικηγόρος του Σνόουντεν, με δηλώσεις του στους New York Times, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα εξέταζε με καλή πίστη ούτε το βιβλίο του Σνόουντεν ούτε οτιδήποτε άλλο κατέθετε και έτσι ο συγγραφέας προτίμησε να ρισκάρει τα μελλοντικά δικαιώματα του βιβλίου από το να λογοκριθούν οι εμπειρίες του. «Διαφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου και θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM