Με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός προγράμματος, συναντήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου τον ΝΑΤΟ.

 

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν σήμερα μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βρετανία, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση.

 

Ο Φαχρετίν Αλτούν έκανε το σχόλιο στο Twitter και το γραφείο του ανέφερε πως η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται κοντά στο Λονδίνο σε μια σύνοδο κορυφής που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών του διεθνούς οργανισμού για τις δαπάνες, τις μελλοντικές απειλές, περιλαμβανομένης της Κίνας και τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία.

 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ.

 

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

 

Με αφορμή την 70η επέτειο της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν να γεφυρώσουν διαφορές και να εμφανιστούν ενωμένα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Γουότφορντ.

 

«Είμαστε 29 σύμμαχοι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», επέμεινε, άλλωστε, χθες τονίζοντας πως «θα ήταν περίεργο 29 σύμμαχοι με διαφορετικά πολιτικά προφίλ, διαφορετικές ιστορίες και διαφορετική γεωγραφία συμφωνούσαν πάντα σε όλα. Το μάθημα που πήραμε από την ιστορία είναι πως, παρά αυτές τις διαφορές, πάντοτε υπήρξαμε ικανοί να παραμένουμε ενωμένοι στον βασικό στόχο μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο».