EE: 12 χώρες μπλόκαραν ψήφισμα κατά της φοροαποφυγής δισεκατομμυρίων από πολυεθνικές

EE: 12 χώρες μπλόκαραν ψήφισμα κατά της φοροαποφυγής δισεκατομμυρίων από πολυεθνικές Facebook Twitter
4

Δώδεκα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρεμπόδισαν, μέσα στην εβδομάδα, την υιοθέτηση μιας κοινοτικής οδηγίας που θα ενίσχυε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής δισεκατομμυρίων από πολυεθνικούς κολοσσούς. 

Μεταξύ των κρατών αυτών ήταν η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, πολυεθνικές εταιρείες θα υποχρεώνονταν να παρουσιάζουν τα κέρδη που καταγράφουν σε καθένα από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και το ύψος του φόρου που καταβάλλουν για αυτά.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ από το 2017, κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, όπως οι Apple, Facebook και Google, καταφέρνουν, σε ετήσια βάση, να αποφεύγουν φόρους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταφέροντας τα κέρδη τους από χώρες με υψηλότερη εταιρική φορολογία - όπως η Γαλλία και η Γερμανία - σε χώρες με πολύ χαμηλό ή και «μηδενικό» φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Η προτεινόμενη οδηγία αποσκοπούσε στο να παρεμποδίσει αυτή την νόμιμη πρακτική, με την οποία ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες αποφεύγουν να καταβάλλουν φόρους στις χώρες όπου πραγματοποιούν τις περισσότερες πωλήσεις τους και, ως εκ τούτου έχουν και τα περισσότερα κέρδη.

Transparency International: «Είναι εξοργιστικό»

 

Η οδηγία προέβλεπε πως όλες οι εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ θα ανέφεραν υποχρεωτικά τα έσοδα και τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ. «Είναι εξοργιστικό που για μία ακόμη φορά τα κράτη-μέλη έθεσαν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών», δήλωσε η κ. Ελενα Γκαΐτα από τη διεθνή οργάνωση καταπολέμησης της διαφθοράς Transparency International.

Από την παρούσα κατάσταση ωφελείται ιδιαίτερα η Ιρλανδία, όπου έχουν μεταφερθεί πολλές «βάσεις» πολυεθνικών, επιτρέποντας σε τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώνουν φόρους 6,25%, αποφεύγοντας τα διψήφια ποσοστά επί των εσόδων που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Περίπου οι μισοί από τους εταιρικούς φόρους που εισπράττονται στη χώρα προέρχονται από μόλις 10 πολυεθνικές, όπως οι Apple, Facebook, Microsoft, Dell, Google και Oracle και αν το καθεστώς άλλαζε, το σύστημα κινδύνευε ακόμα και με «κατάρρευση».

Κατά της συγκεκριμένης οδηγίας ψήφισαν επίσης η Σουηδία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Λετονία - χώρες που επίσης φροντίζουν για ευνοϊκούς όρους σε ό,τι αφορά τις πολυεθνικές.  Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία υπερψήφισαν. Η εξέλιξη έρχεται τρία χρόνια μετά την δέσμευση της ΕΕ να αποκαλύψει τις μεθόδους φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν πολυεθνικές εταιρείες, μετά το σκάνδαλο των Panama Papers που αποκάλυψε εκτεταμένη, νόμιμη φοροαποφυγή εταιρειών και ιδιωτών.

Η Επιτροπή είχε παρουσιάσει προσχέδιο της συγκεκριμένης οδηγίας στα τέλη του 2016 και η φινλανδική προεδρία της ΕΕ είχε ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα την έγκριση της, χωρίς ωστόσο να καταφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ιδού λοιπόν μια θαυμάσια ευκαιρία για να δείξουμε αν όντως θέλουμε να συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση ή όχι.Προτείνω να αρχίσει πάραυτα η συγκέντρωση υπογραφών σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ, αλλά και σε όσες άλλες οι πολίτες τους έχουν παρόμοιες ευαισθησίες, ώστε να διεξαχθεί ένα ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που να εγκρίνει ή όχι την εν λόγω νομοθεσία.Μόνο έτσι νικιούνται τα λογιών – λογιών lobbies, η διαφθορά και η διαπλοκή: με δημοκρατικές διαδικασίες.